ΔΙΝΟΛΟΥΤΡΑ | φλεγμονη εντερου θεραπεια | συμφυση μικρων χειλεων | εκκολπώματα | εντονη ασκηση και περιοδος

Θετικό τεστ για φάρμακο κατά του καπνίσματος στο ΕυγενίδειοΦάρμακο κατά του καπνίσματος που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα, δοκιμάστηκε από το Ειδικό Κέντρο Διακοπής του Καπνίσματος και δίνει βάσιμες ελπίδες ότι με την ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες, μπορεί να νικήσει την εξάρτηση από την νικοτίνη. Πρόκειται για το Zyban, που κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο χωρίς να υποκαθιστά την νικοτίνη, θεωρείται ότι δρα αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ενώ παράλληλα επιδρά και στους αδρενεργικούς υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι ντοπαμινεργικές και οι αδρενεργικές οδοί του εγκεφάλου, εμπλέκονται στον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Δήμα, Κοινωνική Λειτουργό του Ειδικού Κέντρου Διακοπής του Καπνίσματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο μας ανέφερε ότι η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε 40 άτομα - καπνιστές, που αφού συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, των 8 με 10 ατόμων.

Στην πρώτη ομάδα υπήρχαν άτομα που θα έπαιρναν μόνο την συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, στην δεύτερη ομάδα εκτός από τα φάρμακα υπήρχε και πρόγραμμα ειδικής ψυχοθεραπείας, στην τρίτη ομάδα η φαρμακευτική αγωγή συνοδευόταν από απλή ψυχολογική υποστήριξη, ενώ στην τελευταία ομάδα δεν υπήρχε καμιά φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο συμμετοχή στο πρόγραμμα ειδικής ψυχοθεραπείας.

Τον πρώτο μήνα η ψυχολογική υποστήριξη συμπεριελάμβανε μία συνεδρία την εβδομάδα με ειδικούς ψυχολόγους, ενώ στη συνέχεια οι συναντήσεις γίνονταν κάθε τρείς εβδομάδες. Η φαρμακευτική αγωγή διήρκεσε 4,5 μήνες, ενώ μετά το τέλος της, υπήρξαν ακόμη δύο συναντήσεις των συμμετεχόντων με τους ψυχολόγους.

Η κ. Δήμα μας ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του συνδυασμού φαρμακευτικής αγωγής και ειδικής ψυχοθεραπείας ήταν εντυπωσιακά καθώς το 89% των καπνιστών, έχουν διακόψει το κάπνισμα, ενώ η φαρμακευτική αγωγή χωρίς ψυχολογική υποστήριξη βοήθησε στη διακοπή του καπνίσματος το 54,5% περίπου των συμμετεχόντων.

Από τα άτομα που δεν πήραν το φάρμακο αλλά συμμετείχαν στο πρόγραμμα ειδικής ψυχοθεραπείας το 38% έκοψε το κάπνισμα, ενώ ο συνδυασμός απλής ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακευτικής αγωγής βοήθησε το 57% των καπνιστών.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.