Η Greenpeace προειδοποιεί για το μεταλλαγμένο βαμβάκι

Η Greenpeace, σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, προειδοποιεί το υπουργείο Γεωργίας, τις εταιρείες εμπορίας σπόρων και τους παραγωγούς, να μην προχωρήσουν στην εμπορία και καλλιέργεια σπόρων βαμβακιού φετινής εισαγωγής, πριν από την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργαστηριακών αναλύσεων.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που μας απέστειλε η Greenpeace, αναφέρεται ότι οι σπόροι βαμβακιού θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφη δέσμευση του εισαγωγέα ότι αναλαμβάνει την πλήρη αποζημίωση του παραγωγού, σε περίπτωση επιμόλυνσης με μεταλλαγμένους σπόρους.

Ηδη κυκλοφορούν στην αγορά σπόροι φετινής παραγωγής οι οποίοι συνοδεύονται από αμφίβολης ποιότητας πιστοποιητικά και για τους οποίους, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργαστηρικές αναλύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βαμβάκι αποτελεί το πιο σημαντικό εθνικό αγροτικό προϊόν. Η καλλιέργειά του απασχολεί περί τις 150.000 οικογένειες και ξεπερνά σε έκταση τα 4.000.000 στρέμματα. Η Ελλάδα είναι μέσα στους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη.

Μετά το περσινό σκάνδαλο με το μεταλλαγμένο βαμβάκι, η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία διευκρίνησαν ότι δεν υπάρχει αποδεκτό όριο επιμόλυνσης των σπόρων, για τα μη εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως το βαμβάκι.

Η Greenpeace θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να ερευνά το θέμα. Ηδη, δείγματα σπόρων βαμβακιού έχουν σταλεί προς ανάλυση για λογαριασαμό της Greenpeace. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός των ημερών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση