αποκολληση μητρασ | συχνοουρια και φαγουρα | mody διαβητης | έλλειψη βιταμίνης β6 | θωρακας

Μεταλλαγμένο βαμβάκι: Πράσινο φώς για εξαγωγήΥπουργική απόφαση κόντρα στην κοινοτική νομοθεσία

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η κοινή απόφαση των υπουργείων Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ να εξαχθούν 1.680 τόννοι ίνας μεταλλαγμένου βαμβακιού, που θα παραχθούν σε ελληνικά εκοκκιστήρια, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, και παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις τόσο του υπουργού Γεωργίας κ. Ανωμερίτη όσο και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευθυμιόπουλου.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Το θέμα του μεταλλαγμένου βαμβακιού ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Greenpeace κατήγγειλε την παράνομη εισαγωγή στην χώρα μας μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και σαφής. Ο υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευθυμιόπουλος δήλωσαν ότι οι καλλιέργειες μεταλλαγμένου βαμβακιού θα καταστραφούν, ενώ οι αγρότες θα αποζημιωθούν. Μάλιστα ο κ. Ανωμερίτης υπολόγισε τους μεταλλαγμένους σπόρους σε 847 τόννους (6% του συνόλου της ελληνικής αγοράς), ποσό που αντιστοιχεί σε 350.000 σρέμματα καλλιεργημένου βαμβακιού.

Greenpeace: Η αλχημεία του 1%

Αντί όμως να γίνει η διαδικασία δέσμευσης και καταστροφής του βαμβακιού, η νέα κοινή απόφαση των δύο υπουργείων ορίζει ένα αυθαίρετο αποδεκτό όριο επιμόλυνσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace, το όριο του 1%. Δηλαδή όσα χωράφια σπάρθηκαν με βαμβακόσπορο που περιείχε λιγότερο από 1% μεταλλαγμένο υλικό δεν χρειάζεται να καταστραφούν, κατεβάζοντας έτσι τα μολυσμένα στρέμματα σε 5.600 από 350.000. Ακόμα δε και αυτά που θεωρούνται από την κοινή απόφαση μολυσμένα, θα γίνει επεξεργασία τους σε ξεχωριστά εκκοκιστήρια και ο μέν σπόρος θα καταστραφεί αλλά οι ίνες του βαμβακιού θα εξαχθούν. Το πρόβλημα του μεταλλαγμένου βαμβακιού έφθασε μέχρι και τη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε η κ. Μ. Δαμανάκη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.