17% το ποσοστό υπογονιμότητας στην Ελλάδα

Το 17% των ζευγαριών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνά το 13%. Η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε υπογονιμότητα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων το 40% των προβλημάτων που δημιουργούν τα προβλήματα τεκνοποίησης οφείλεται αποκλειστικά στη γυναίκα, το 30% στον άνδρα, το 20% και στους δύο και ένα ποσοστό 10% σε ανεξήγητους λόγους.

Παρ΄όλα αυτά η πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η πρόοδος της επιστήμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι περί το 20% των τοκετών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης . Τα στοιχεία κατατέθηκαν από τους ειδικούς γιατρούς που μετέχουν στο 1ο Συνέδριο γυνιατρικής το οποίο ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο έτος 2000 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερες από 100.000 ενώ οι αμβλώσεις ξεπέρασαν τις 200.000. Τα νέα αίτια υπογονιμότητας που εντοπίζουν οι ειδικοί επιστήμονες αφορούν κυρίως στο γενετικό επίπεδο.

Ειδικά στις γυναίκες συχνότερο αίτιο υπογονιμότητας αποτελούν οι διαταραχές της ωοθυλακιορηξίας και στον άνδρα η ιδιοπαθής ανεπάρκεια του σπερματικού επιθηλίου, η κιρσοκήλη και οι λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η μη επίτευξη εγκυμοσύνης σε διάστημα δύο ετών μετά από συστηματικές επαφές. Σύμφωνα εξάλλου με τους ειδικούς γιατρούς οι μεταβολές του σωματικού βάρους της γυναίκας συνδυάζονται με διαταραχές της λειτουργίας του αναπαραγωγικού της συστήματος ενώ η παχυσαρκία μπορεί να συνυπάρχει με ομάδα παθήσεων του μεταβολισμού, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση