FAO: Ο αφθώδης πρόβλημα των πλουσίων χωρών

Ο αφθώδης πυρετός είναι πρόβλημα των πλούσιων χωρών γιατί υιοθέτησαν έναν πολύ άκαμπτο τρόπο για να χειριστούν αυτήν την εξαιρετικά μεταδοτική νόσο, δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κ. Ζακ Ντιούφ.

Ο κ. Ντιούφ επεσήμανε πως ο αφθώδης πυρετός δεν αποτελεί πρόβλημα για τις φτωχές χώρες, οι οποίες εμβολιάζουν τα ζώα τους.

“Οι πλούσιες χώρες για να χειριστούν τη νόσο θέσπισαν πολύ αυστηρά μέτρα. Είπαν: “Δεν θέλουμε στο κρέας ούτε ίχνη αντισωμάτων της νόσου. Οι φτωχές χώρες δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια”, είπε ο ίδιος.

Ο γενικός διευθυντής του FAO είπε πως μια πιθανή έναρξη εμβολιασμών κατά του αφθώδους πυρετού στην Ευρώπη θα δημιουργήσει πρόβλημα στο εμπόριο λόγω των αυστηρών νόμων που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία.

Οι χώρες που εμβολιάζουν τα ζώα τους κατά της νόσου χάνουν αυτομάτως το καθεστώς της ελεύθερης από ασθένειες χώρας στις διεθνείς αγορές, με συνέπεια να έχουν κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές, αφού οι εμπορικοί εταίροι τους αρνούνται να εισάγουν προϊόντα από τις χώρες αυτές.

Ο κ. Ντιούφ υποστήριξε πως η απόφαση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ να σταματήσουν τους εμβολιασμούς ήταν ένα είδος οικονομικού στοιχήματος και υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να κερδίζεις πάντα όταν ακολουθείς μια “δημοσιονομική λογική”.

Οι χώρες που υιοθέτησαν το σύστημα αυτό δεν μπορούν να εμβολιάζουν τα ζώα. Το σύστημα είναι λογικό. Από τη στιγμή που αρχίζεις τους εμβολιασμούς δεν μπορείς να πουλήσεις”, κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση