Χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι επτά Ταμείων

Χωρίς φάρμακα θα μείνουν από την Κυριακή 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι επτά μεγάλων Ταμείων μετά την απόφαση των Φαρμακοποιών Αττικής να διακόψουν την – επι πιστώσει – χορήγηση φαρμάκων. Ορισμένα Ταμεία καθυστερούν επί μήνες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ύψους δύο δισ. δραχμών στα 3.200 φαρμακεία της Αττικής.

Με διακοπή της χορήγησης φαρμάκων απειλούνται και άλλα Ταμεία, τα οποία περικόπτουν συνταγές κατά τρόπο αδικαιολόγητο και κατά παράβαση της ιατρικής και φαρμακευτικής δεοντολογίας. Τις αποφάσεις αυτές ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Ο κ. Λουράντος τόνισε ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά την ριζική αλλαγή του τρόπου εξόφλησης των λογαριασμών των φαρμακείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. ‘Υποχρεωθήκαμε να λάβουμε τις δυσάρεστες για τους ασφαλισμένους αποφάσεις’, είπε ο κ. Λουράντος γιατί η κατάσταση για τον Έλληνα φαρμακοποιό έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Προσφάτως ‘ενεργοποιήθηκε’ το Προεδρικό Διάταγμα του 1975, βάσει του οποίου αλλάζει ριζικά ο τρόπος εξόφλησης των λογαριασμών των φαρμακείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τώρα, με την νέα ρύθμιση, στο νέο Π.Δ. (67/2000), Πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επιτρέπουν ακόμα και σε Ταμεία, που θέλουν να πληρώσουν, να προβούν στην εξόφληση των χρεών τους προς τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, για να πληρωθεί ένα ένταλμα θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος όμως αρνείται να το υπογράψει εάν προηγουμένως δεν ελεγχθούν όλες οι συνταγές. Ο έλεγχος όμως πιθανόν να διαρκέσει και δύο χρόνια. Οπότε, τότε θα γίνει και η εξόφληση των χρεών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ήδη αρκετά Ασφαλιστικά Ταμεία, ποντάροντας στη διάταξη αυτή, καθυστερούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τα φαρμακεία. Χρέη μηνών, που ξεπέρασαν τα 2 δισ. δραχμές.

Ο κ. Λουράντος παρατήρησε, ότι τα φαρμακεία έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ για φάρμακα, τα οποία θα πληρωθούν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία μετά από μήνες ή και δύο χρόνια και δηλώνουν εισόδημα, που δεν ξέρουν πότε θα εισπράξουν. Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αναφέρθηκε και στο θέμα της περικοπής συνταγών από Ασφαλιστικά Ταμεία.

‘Αμφισβητούνται συνταγές’, είπαν, ‘που έχουν γραφτεί από τους γιατρούς των ιδίων των Ταμείων και έχουν ελεγχθεί από τους Ελεγκτές των φαρμακείων. Και τις συνταγές αυτές τις έχουμε εκτελέσει.
Δηλαδή τα Ταμεία αμφισβητούν αιφνιδίως τους ιατρούς τους; Είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να στραφούμε και εναντίον των Ελεγκτών των συνταγών των φαρμακείων, για τους οποίους θα διαμαρτυρηθούμε εντονότατα στους αρμόδιους υπουργούς’.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Σ.Α. κατηγόρησε την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υφυπουργό Υγείας κ. Ν. Φαρμάκη – του οποίου παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για συνάντηση, έχει να τους συναντήσει τουλάχιστον 6 μήνες – ότι οδηγούν τον Έλληνα Φαρμακοποιό σε εξόντωση και επεσήμαναν, ότι από την Κυριακή τα 3.200 φαρμακεία της Αττικής θα εισπράττουν από τους ασφαλισμένους ολόκληρη την αξία των φαρμάκων.

O Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος ανέφερε ενδεικτικά μερικά παραδείγματα και προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από την κακή εφαρμογή του Π.Δ. 67/2000:
– Απορρίπτονται συνταγές στις οποίες η συμμετοχή των ασφαλισμένων που έχει αναγράψει ο θεράπων ιατρός δεν συμφωνεί με την πάθηση!!!.
– Απορρίπτονται συνταγές για τον ως άνω λόγο ακόμα και αν αυτές είναι θεωρημένες από Ελεγκτή ιατρό των Ταμείων !!!
– Απορρίπτονται συνταγές που περιέχουν φάρμακα τα οποία δε συμβαδίζουν με την ειδικότητα του ιατρού !!!
– Απορρίπτονται συνταγές που περιέχουν φάρμακα τα οποία το κάθε Ταμείο απαιτεί διαφορετικές διεκπεραιώσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από το Π.Δ. 67/2000 και οι οποίες δεν αφορούν το επάγγελμά μας !!!
– Απορρίπτονται συνταγές επειδή κάποιο από τα αναγραφόμενα φάρμακα (και όχι η πάθηση) δεν δικαιολογεί το μηδενικό ή μειωμένο ποσοστό συμμετοχής !!!

Τέλος συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι ‘Επειδή πιστεύουμε, ότι και αυτή η ενέργεια της πολιτείας εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο εξόντωσης του Έλληνα φαρμακοποιού. Επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία, αφού μόνο υποσχέσεις αποσπούμε από τους υπευθύνους. Επειδή ο υφυπουργός Υγείας κ. Νίκος Φαρμάκης μας εμπαίζει και επιδεικνύει άγνοια και αδιαφορία για την δεινή θέση, στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων και τα προβλήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και ασφαλισμένων, οι 3.200 φαρμακοποιοί της Αττικής αποφάσισαν να μην χορηγούν – επί πιστώσει – από την 1η Απριλίου φάρμακα στα ακόλουθα Ασφαλιστικά Ταμεία:

ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΗΣΑΠ, ΤΣΜΕΔΕ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ και ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Αυτό αποτελεί μια πρώτη μας αντίδραση στην κωλυσιεργία των Ταμείων και στην ανευθυνότητα του κράτους να εξοφλούν τα χρέη τους. Από την προσεχή Κυριακή κανείς από τους 3.200 φαρμακοποιούς της Αττικής δεν θα εκτελεί συνταγή των Ασφαλιστικών αυτών Ταμείων, αλλά και όσων άλλων δημιουργήσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Για τους ασφαλισμένους των Ταμείων αυτών θα κόβουμε αποδείξεις λιανικής πώλησης. Θα επικολλούμε στην απόδειξη αυτή τα κουπόνια των φαρμάκων, θα εισπράττουμε ολόκληρη την αξία των φαρμάκων αυτών και οι ασφαλισμένοι θα εισπράττουν από τον Ασφαλιστικό τους Οργανισμό όποιο ποσό τους εγκρίνουν.

Δε μας ενδιαφέρει πόσα φάρμακα γράφονται στη συνταγή, ούτε αν είναι στη λίστα ή όχι. Τα χορηγούμε όλα, πληρωνόμαστε για όλα και δίνουμε απόδειξη για όλα. Αυτό για όσο καιρό και για όσα Ταμεία ισχύει η αναστολή. Ζητούμε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.’

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση