Εισπνεόμενη ινσουλίνη, μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία

Οι διαβητικοί, ιδίως του τύπου ΙΙ, θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν με γρήγορες εισπνοές τη δόση ινσουλίνης που χρειάζονται, αντικαθιστώντας τις επώδυνες ενέσεις και κάνοντας ευκολότερη τη θεραπευτική αγωγή της νόσου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δρ. Ρόμπερτ Σέρβιν, προέδρου της Αμερικανικής Ενωσης για το Διαβήτη και καθηγητή στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Γέιλ, η νέα αυτή θεραπεία αφήνει πολλές υποσχέσεις, ειδικά για την αντιμετώπιση της νόσου σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Στην επιθεώρηση Lancet, όμως, ο διαβητολόγος δρ. Εντουϊν Γκέιλ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στην Αγγλία, σε άρθρο του εκφράζει επιφυλάξεις για το αν η ταχείας δράσης εισπνεόμενη ινσουλίνη ενδείκνυται για τους διαβητικούς του τύπου Ι. Ο βρετανός διαβητολόγος επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνει κανείς αν η ινσουλίνη σε εισπνεόμενη μορφή δρα εξίσου καλά όπως στην ενέσιμη μορφή.

Ο αμερικανός Δρ. Σέρβιν, διευκρίνισε, πάντως, ότι για την πλειοψηφία των διαβητικών τύπου Ι ενδείκνυνται οι ενέσεις ινσουλίνης που είναι μακρύτερης διάρκειας, σε σχέση με την εισπνεόμενη μορφή. “Ορισμένοι διαβητικοί τύπου ΙΙ ίσως αντικαταστήσουν τις ενέσεις με εισπνοές. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να πετάξει τις ενέσεις”.

Αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ τους οι: Pfizer Inc., Eli Lilly & Co. και η Novo Nordisk που εδρεύει στη Δανία, βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών των συστημάτων για την εισπνεόμενη μορφή της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση