Παπαδόπουλος: Το επιχειρησιακό σχέδιο Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 – Υγεία

Παπαδόπουλος: Το επιχειρησιακό σχέδιο Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Υγεία3000 υγειονομικοί θα προσληφθούν, προκειμένου να στελεχωθούν οι μονάδες που θα αναπτυχθούν, ώστε η υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να είναι η καλύτερη δυνατή, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 -Υγεία”, μαζί με τη πρόεδρο του Οργανισμού “Αθήνα 2004” κ. Γ. Αγγελοπούλου.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος το υπουργείο θα είναι ο κυρίαρχος φορέας παροχής υπηρεσιών Υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι υπηρεσίες Υγείας του ιδιωτικού τομέα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ενώ οι προσφερόμενες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας θα αφορούν στην άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του 2004 και διαρκεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του ιδίου χρόνου. Τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισαν ότι η από κοινού συνεργασία τους ήταν ιδιαίτερα καλή, αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη για να γίνουν πράξη όλα όσα συμφωνήθηκαν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό που παρουσιάστηκε σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν έντεκα ολυμπιακά νοσοκομεία στην Αττική και επτά ειδικά νοσοκομεία τρία στη Θεσσαλονίκη, ένα στο Βόλο, ένα στην Πάτρα και άλλο ένα στο Ηράκλειο.

Η νοσοκομειακή περίθαλψη που θα παρέχουν περιλαμβάνει ομάδες πληθυσμού όπως η ευρεία ολυμπιακή οικογένεια, το προσωπικό που θα εργάζεται για τους ολυμπιακούς Αγώνες, οι εθελοντές, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και Τύπου, οι χορηγοί και το προσωπικό τους, οι επισκέπτες της ΕΕ και άλλων χωρών και το συνολικό κόστος του εγχειρήματος αυτού θα αγγίξει τα 36 δις. δρχ.

Ως δεύτερη προτεραιότητα του προγράμματος έχει καθοριστεί η λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, η κατασκευή του κτιρίου και ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός θα υλοποιηθούν με ευθύνη και χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας. Το κόστος για το έργο αυτό θα φτάσει τα 26 δις. δρχ.

Ο τρίτος άξονας κάλυψης αφορά την προνοσοκομειακή ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια των Αγώνων και έχει να κάνει στη μεταφορά από τους χώρους των Αγώνων αθλητών που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα Υγείας στην πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού ή στα ολυμπιακά νοσοκομεία.

Σε όλους τους χώρους των Αγώνων ακόμη και σε αυτούς που γίνονται προπονήσεις θα υπάρχουν εγκαταστάσεις με υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό του 166 είναι η προμήθεια 270 ασθενοφόρων, 35 κινητών ιατρικών μονάδων, 20 μοτοσικλετών, 8 φορειοφόρων οχημάτων, τεσσάρων αυτοκινήτων με ταχεία πρόσβαση του γιατρού και δυο αυτοκινούμενα συντονιστικά κέντρα.

Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία οχημάτων για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστροφές, η αγορά πέντε ελικοπτέρων και δυο αεροπλάνων. Το κόστος που έχει προϋπολογιστεί για τον άξονα φτάνει τα 46 δις. δρχ. Μια άλλη προτεραιότητα είναι η επιδημιολογική παρατήρηση και ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων υγιεινής στα τρόφιμα, τα νερά, τους δημόσιους χώρους και τους χώρους παροχής υπηρεσιών στο κοινό, κόστους 19 δις. δρχ.

Η οργάνωση και διοίκηση των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας και Υγιεινής ώστε να αντιμετωπιστούν ασυνήθιστες ατμοσφαιρικές ή κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των Αγώνων είναι μια ακόμη προτεραιότητα του σχεδίου. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει να ενισχύσει τη στελέχωση και την εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των μονάδων και υπηρεσιών του ΕΣΥ, σύμφωνα με τις ανάγκες που προβλέπει το σχέδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση