Στεφανιαία νόσος: ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από νωρίς

Οι νέοι άνθρωποι που παρουσιάζουν σε μικρή ηλικία κάποιον από τους προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιακής νόσου, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από αυτή, μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. Οι δε άνδρες θα πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις παραμέτρους από τα είκοσί τους χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο εικοστό τεύχος του Annals of Internal Medicine, από την δρ Elena L. Navas-Nacher του Πανεπιστημίου Northwestern στο Chicago, στο Illinois.

Στην έρευνα που διήρκεσε είκοσι χρόνια, μετείχαν 11.000 άνδρες ηλικίας 18-39 ετών και περίπου 9.000 άνδρες μεταξύ 40 και 59. Μετρήθηκαν η αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, το βάρος και το κάπνισμα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 455 άνδρες απεβίωσαν, εκ των οποίων το 1/3 (155) από καρδαγγειακή νόσο. Για κάθε αύξηση 40 mg/dL χοληστερόλης, οι νεαρότεροι άνδρες είχαν διπλάσια αύξηση του κινδύνου να πεθάνουν από καρδαγγειακή νόσο. Για τις υπόλοιπες παραμέτρους η συσχέτιση με την εμφάνιση θανάτου από καρδαγγειακή νόσο ήταν η ίδια και για τις δυο ομάδες.

“Τα ευρήματά μας συνηγορούν στο ότι ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, θα πρέπει να ξεκινάει από τα είκοσι χρόνια του ανθρώπου. Η ύπαρξη θετικών παραγόντων σε αυτήν την ηλικία προδιαθέτει για θάνατο από καρδαγγειακή πάθηση”, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση