Φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού βοηθά σε καρδιοπάθειες

Ενα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να βοηθήσει άνδρες με προβλήματα καρδιάς, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης “Circulation” της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης, ερευνητές βρήκαν ότι το φάρμακο ταμοξιφένη μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει τη ροή του αίματος σε άνδρες που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στην Αγγλία, μελέτησαν τις περιπτώσεις 31 ανδρών με την καρδιοπάθεια αυτή, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Η ομάδα θεράπευσε 16 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, χορηγώντας ταμοξιφένη επί 56 ημέρες και βρήκε ότι η καρδιά τους ανταποκρινόταν περισσότερο σε σχέση με πριν. Οι αρτηρίες τους μπορούσαν να διαστέλλονται όταν η ροή του αίματος αυξανόταν. Η διαστολή από 2,1% που ήταν στην αρχή της μελέτης έφθασε στο 7,5%, έπειτα από 28 ημέρες χορήγησης της ταμοξιφένης.

Ο Τζέιμς Μετκάλφε, ωστόσο, ένας από τους συντάκτες της μελέτης εκτιμά ότι το φάρμακο για το καρκίνο του μαστού δεν μπορεί να αποτελεί καθοριστική θεραπευτική αγωγή για τη στεφανιαία νόσο. “Παρότι η ταμοξιφένη δεν προκάλεσε παρενέργειες κατά τη διάρκεια της μελέτης, πρέπει να γίνει έρευνα μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτής της αγωγής”, σημειώνει ο αμερικανός επιστήμονας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση