Στο στόχαστρο οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Eνας στους δέκα ασθενείς, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη χώρα μας, εμφανίζει κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, δηλαδή λοίμωξη από μικρόβιο που μεταδόθηκε στο χώρο του νοσοκομείου. Σημαντικά είναι επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται, από την αντοχή που αναπτύσσουν τα μικρόβια απέναντι στα αντιβιοτικά εξαιτίας της αλόγιστης κατανάλωσής τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας κ. Ε. Παπαφράγκα, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, το οποίο θα γίνει από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου, στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

Στόχος του συνεδρίου είναι να ανταλλαχθούν απόψεις μεταξύ των επιστημόνων, ώστε να εφαρμοστούν πιο αυστηρές διαδικασίες απολύμανσης ιατρικών εργαλείων και όλων όσων εμπλέκονται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις όπως οι νοσηλευτές, ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί όσο είναι ακόμα νωρίς.

Οσο αφορά την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, έντονα προβληματίζει τους επιστήμονες, η τάση των Ελλήνων να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό αντιβιοτικά ακόμη και για απλές ιώσεις, με αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά να είναι πλέον ανίσχυρα λόγω της κατάχρησής τους στην αντιμετώπιση νοσοκομειακών μικροβίων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση