Η κατάθλιψη επιβαρυντικός παράγοντας στις παθήσεις της καρδιάς

Μια έντονη κατάθλιψη αυξάνει τρεις με τέσσερις φορές τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή στα άτομα άνω των 55 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής. Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 2.900 εθελοντών, ηλικίας 55 έως 85 ετών, έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν καρδιακά προβλήματα, τα καταθλιπτικά άτομα είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από μια καρδιοπάθεια, μέσα σε μια πενταετία.

Συγκριτικά με τα άτομα που ταλαιπωρούνταν από προβλήματα στην καρδιά, τα καταθλιπτικά άτομα διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

‘Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η πρόληψη και η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί ν’ αποτελέσουν κύριο στόχο για την παρεμβατική ιατρική, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου”, γράφει η κ. Μπρέντα Πένινξ, του πανεπιστημίου Ουέικ Φόρεστ, και εκ των συντακτών της μελέτης που έγινε στην Ολλανδία.

Σε δύο μελέτες που δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση “Καρδιά” βρετανοί και ολλανδοί επιστήμονες δείχνουν πώς ψυχολογικοί και γενετικοί παράγοντες προκαλούν καρδιοπάθεια, την πρώτη αιτία θανάτου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Αγχος και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά έχουν σχέση με μεγαλύτερη ευαισθησία σε καρδιοπάθειες και συμφόρηση, τονίζουν ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Ιατρικής για τις Τροπικές Νόσους του Λονδίνου.

“Ατομα με ψύχωση και άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, όπως εφίδρωση και ταχυκαρδία, είναι στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου για τα επόμενα 20 χρόνια, τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Αντριου Χέινς, της πιο πάνω ιατρικής σχολής.

Σε άλλη μελέτη, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας βρήκαν ότι άνδρες με μεταλλάξεις σε δύο γονίδια που ελέγχουν τα επίπεδα αγγειοτενσίνης μετατρέποντας το ένζυμο (ACE) και τους μοριακούς του λήπτες, διατρέχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν οξύ καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με άνδρες που δεν έχουν τέτοιες μεταλλάξεις.

“Ορισμένα γενετικά σφάλματα ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Αυτά τα δύο γονίδια παίζουν ρόλο στην πρόκληση της νόσου”, είπε ο Δρ. Πίτερ Πολ βαν Γκιλ. Το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η υπέρταση είναι καθοριστικοί παράγοντες για τις καρδιοπάθειες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση