Aνησυχητική η κατάσταση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν για την κατάσταση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και ο καθηγητής ψυχιατρικής κ. Κ. Στεφανής με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, που φέτος θα είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο ένας στους τρεις Ελληνες εκτιμάται ότι σε κάποια στιγμή της ζωής του θα εμφανίσει κάποιο ψυχικό πρόβλημα.

Στα ειδικά ιδρύματα νοσηλεύεται μόνο το 1% των ψυχικά πασχόντων, ποσοστό που αντικατοπτρίζει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του προβλήματος της ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 25% των ασθενών που φθάνουν στις υπηρεσίες υγείας με σωματικά συμπτώματα ουσιαστικά αντιμετωπίζουν ένα καλά καλυμμένο ψυχικό πρόβλημα. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι η διάγνωση γίνεται μόνο στους μισούς από αυτούς και τελικά μόνο το 50% ακολουθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση της επιτροπής ψυχικής υγείας στην οποία θα συμμετέχουν 39 προσωπικότητες της πνευματικής, πολιτιστικής επιχειρηματικής, συνδικαλιστικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής του τόπου καθώς και της εκκλησίας.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως στόχο να προάγει και να αναδεικνύει το θέμα της ψυχικής υγείας στην ελληνική κοινωνία και ενδεικτικά αναφέρεται ότι συμμετέχουν σ’ αυτή ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο Ζιλ Ντασέν, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου και άλλοι.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο καθηγητής Κώστας Στεφανής και στόχος της όπως ελέχθη είναι να βοηθήσει στην επανένταξη ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα στην κοινωνία και κυρίως να πείσει την κοινωνία να τους δεχτεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η αποασυλοποίηση θα συνεχιστεί ανακοινώνοντας ότι από το Γ’ ΚΠΣ 70 με 90 δις δρχ θα διατεθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης ότι στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να μειωθεί ο χρόνος θεραπείας που ισχύει σήμερα για τις ψυχικές διαταραχές αλλά και το κενό που παρατηρείται ορισμένες φορές στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, Αλτσχάιμερ και άλλες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση