εμβολιο φυματιωσης | με την διατροφη μπορουν να καθαρισουν οι κιρσοι | εμβολιο ανεμευλογιας | λευκοπλακια

ΕΟΦ: Παρενέργειες απο τη χρήση του φαρμάκου AravaTις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο ήπαρ η χρήση της ουσίας λεφλουνομίδη που χορηγείται για την αντιμετώπιση της οξείας ρευματοειδούς αρθρίτιδας επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το φάρμακο με το εμπορικό όνομα Αrava, που κυκλοφορεί τους τελευταίους έξι μήνες, διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με περιπτώσεις σοβαρής ηπατικής βλάβης όπως ηπατίτιδα, ηπατική ανεπάρκεια και εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οξείας ηπατικής νέκρωσης.

Παρότι δεν μπορούν όλες αυτές οι περιπτώσεις να αποδοθούν με βεβαιότητα στη χρήση του φαρμάκου, καθώς κάποιοι από τους ασθενείς έπαιρναν και άλλα φάρμακα, είχαν ιστορικό αλκοολισμού και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να σχετιστούν με την ηπατίτιδα, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η χορήγηση του φαρμάκου αντενδείκνυται όταν υπάρχουν διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας καθώς και ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται με μεθοτρεξάτη και άλλα ηπατοτοξικά φάρμακα.

Πριν από την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει όπως αναφέρει ο ΕΟΤ να γίνεται ο έλεγχος των ηπατικών ενζύμων (ALT/SGPT) αλλά και να συνεχίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.