διαιτα για σπινθηρογραφημα | κακώσεων των περιφερικών νεύρων | θεραπεια ειλεου εντερου | εμβολια για νιγηρια

Ο θυμός βλάπτει σοβαρά την υγείαΤο καθημερινό άγχος και η ένταση που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγούν πολύ συχνά στην δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων απέναντι προς τους συνανθρώπους μας. Για ασήμαντες πολλές φορές αιτίες θυμώνουμε, τσακωνόμαστε και επιστρέφουμε σπίτι μας φορτισμένοι, έτοιμοι να αρπαχτούμε με το παραμικρό. Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να γίνουμε κακοί και να εκδικηθούμε κάποιον επειδή θεωρούμε ότι είπε ή έκανε κάτι το οποίο μας προσέβαλε. Αν ξέραμε βέβαια ότι όλα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας και ιδίως στην καρδιά μας, ίσως υιοθετούσαμε μια διαφορετική συμπεριφορά απέναντι προς τους άλλους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του Psychological Science, το να κάνει κάποιος στάση ζωής τη συγχώρεση και τη λήθη μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα ωραίο συναίσθημα. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια καλή υγεία.

Η δρ Charlotte vanOyen Witvliet, από το " Hope College", στο Michigan και οι συνεργάτες της, μελέτησαν 71 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι περιέγραψαν μια τραυματική εμπειρία, την οποία προκάλεσε κάποιος γνωστός τους. Ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, χωρίστηκαν σε άτομα που αντέδρασαν με μεγαλοψυχία και θετική στάση ("κατάσταση συγχώρεσης"), και σε αυτούς που αντέδρασαν επιθετικά και εκδικητικά ("κατάσταση οργής").

Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, καθώς και παραμέτρους της νευρικής δραστηριότητας. Αυτοί που αντιδρούν επιθετικά, παρουσίασαν αύξηση της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, καθώς και αυξημένη νευρική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, όταν η επιθετικότητα γίνεται τρόπος ζωής, μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης το άγχος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το ανοσολογικό στάτους του ανθρώπου. Αντίθετα, η συγχώρεση, αλλά όχι και η παθητικότητα, σαν στάση ζωής προσφέρει καλύτερη λειτουργικότητα στους ανθρώπους.

Το σώμα έχει διάφορα υποσυστήματα τα οποία είναι ρυθμισμένα να χειρίζονται τα στρεσογόνα ερεθίσματα. Ωστόσο, εάν βάλουμε αυτά τα συστήματα να λειτουργούν διαρκώς σε ένταση μπορεί να τα εξαντλήσουμε.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.