Απίστευτη επιβίωση μωρού σε συνθήκες πολικού ψύχους

Ενα κοριτσάκι 13 μηνών στον Καναδά επανήλθε στη ζωή παρ’ ότι η καρδιά του είχε σταματήσει για 2 ώρες, καθώς είχε βγεί στον δρόμο, χωρίς να το προσέξει κανείς, φορώντας μόνο μια πάνα, την ώρα που η θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί υπό το μηδέν. Οταν το βρήκε η μητέρα του, το παιδάκι ήταν τελείως παγωμένο, σε σημείο που όταν ήρθε το ασθενοφόρο, οι γιατροί δεν μπορούσαν να ανοίξουν το στόμα του για να του κάνουν τεχνητή αναπνοή.

Το εκπληκτικό είναι ότι η καρδιά του μωρού, που όπως προαναφέραμε υπολογίζεται ότι είχε σταματήσει να κτυπά για δυο περίπου ώρες, άρχισε να λειτουργεί από μόνη της, μόλις οι γιατροί το τύλιξαν μέσα σε μία ειδική κουβέρτα, για να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματός του, που είχε πέσει στους 16 βαθμούς Κελσίου.

‘Το να βλέπουμε το μωρό να επανέρχεται τόσο γρήγορα και να είναι τόσο ανέπαφο και φυσιολογικό, όπως τουλάχιστο φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι για εμάς κάτι το απίστευτο’, δηλώνει ο Δρ. De Caen. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η ξαφνική και μαζική μείωση της θερμοκρασίας του σώματός του ήταν αυτή που της έσωσε τη ζωή, γιατί τα μικρά παιδιά παγώνουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα τα όργανά τους και το αίμα τους να συντηρούνται.

Καθώς παγώνει κανείς, μειώνει το ρυθμό κατανάλωσης και χρησιμοποίησης οξυγόνου και ενέργειας έτσι ώστε τα κύτταρα μέσα στο σώμα να μη αφαιρούν πλήρως το οξυγόνο και την ενέργεια, που έχουν, δήλωσε ο Δρ. Peter Cox από το Sick Children’s Hospital στο Τορόντο. ‘Και είναι αυτή η πλήρης αφαίρεση και αποστέρηση του οξυγόνου ή της ενέργειας που προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο’, συμπληρώνει.

Το παιδί βρίσκεται πλέον στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και όπως αναφέρουν οι γιατροί συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θα ανέμενε κανείς να συμπεριφερθεί ένα παιδί ενός έτους, μέσα σε ένα ανάλογο περιβάλλον όπως αυτό της ΜΕΘ. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος από τα κρυοπαγήματα που υπέστη και οι πλαστικοί χειρουργοί θα αποφανθούν σύντομα εάν ορισμένα από τα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών του θα πρέπει να ακρωτηριασθούν.

Στο μεταξύ, σιγά -σιγά, καθώς βελτιώνεται η κατάσταση του μωρού, αρχίζει να συνέρχεται και η μητέρα του από το ψυχικό τραύμα και το σοκ που υπέστη, ενώ οι αρμόδιοι της αστυνομίας ανέφεραν ότι το περιστατικό αυτό θα εκληφθεί ως ατύχημα και δεν πρόκειται να ασκηθεί ποινική δίωξη για αμέλεια εναντίον της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση