απλη αδενικη υπερπλασία χωρίς ατυπια | αχιλλειος τενοντας | πολυποδασ στο εντερο | μαυρα κοπρανα

Βάλτε τον ήλιο στο πιάτο σαςΜε τη φράση αυτή ο γνωστός δημοσιογράφος Γκαστόν Καρέ παρουσίασε στους αναγνώστες του στο Λουξεμβούργο την γαλλική έκδοση του βιβλίου "Ο πολιτισμός της Ελιάς, το ελαιόλαδο" του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 150 συνταγές μαγειρικής που έχουν σαν βάση το κρητικό λάδι.

Με άκρως ποιητικό τρόπο ο κ. Καρέ προβάλλει το ελληνικό ελαιόλαδο, ξεκινώντας από τη συμβολή του στην εξέλιξη του μινωϊκού και του ελληνικού πολιτισμού και καταλήγοντας στα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί σπουδαίο μυστικό υγείας για εκείνους που το καταναλώνουν.

Οσον αφορά τις αρετές του λαδιού, συνεχίζει ο κ. Καρέ 'μαθαίνετε ότι το λάδι της ελιάς από την αρχαιότητα ήταν θείο ελιξήριο, προσφορά στους θεούς, γαστρονομική απόλαυση, ιαματική πανάκεια, η αιώνια ουσία με τις χίλιες αρετές'.

Οταν το 1947, μια ομάδα επιστημόνων επισκέφθηκε την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Κρήτη, είχε την έκπληξη να διαπιστώσει ότι οι φτωχοί, λόγω του πρόσφατου πολέμου, κάτοικοί της, διέθεταν καλύτερη υγεία από τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς της μεταπολεμικής περιόδου.

Οι κρητικοί είχαν λιγότερες καρδιακές παθήσεις, λιγότερους καρκίνους, αρθρίτιδες και είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από όλους τους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η μόνη εξήγηση βρίσκεται στην κρητική διατροφή, πλούσια σε λάδι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται στις αφροδισιακές ιδιότητες του ελαιόλαδου, χρησιμοποιώντας παραφρασμένη μια ελληνική παροιμία. Το λάδι της ελιάς εκτός των άλλων αρετών είναι και αφροδισιακό.

Οι Ελληνες το ξέρουν καλά γι'αυτό λένε και μια παροιμία: 'Φάε βούτυρο για να κοιμηθείς όπως ένας ασβός. Φάε λάδι κι έλα ένα βράδυ', γράφει μεταξύ άλλων καταγοητευμένος ο κ. Καρέ, από το βιβλίο, του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη, το οποίο αποτελεί διαφήμιση ενός ελληνικού και μεσογειακού προϊόντος και μιας καθαρά ελληνικής διατροφής, που ταυτίζεται όλο και πιο πολύ στη συνείδηση του κόσμου, με την αυθεντική υγιεινή διατροφή.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.