Η στατιστική των προβλημάτων του Ερωτα

Η στατιστική των προβλημάτων του ΕρωταΟι χαρές του έρωτα προσδίδουν νόημα στην καθημερινότητά μας, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζει προβλήματα στην σεξουαλική του ζωή. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο επικ. καθηγητής της Ιατρικής κ. Δ. Χατζηχρήστου και ο βιολόγος αναπαραγωγής Στ. Παπαχαρίτου, δυο από τους υπεύθυνους του Κέντρου, ανέφεραν ότι μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο δέχτηκε 7.546 κλήσεις, μέσα από τις οποίες σκιαγραφούνται τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, άντρες και γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 77% των κλήσεων ήταν από άνδρες και το 23% από γυναίκες. Από το σύνολο των ανδρών που τηλεφώνησαν, το 56% αντιμετωπίζει πρόβλημα στύσης, το 24% πρόβλημα εκσπερμάτωσης, το 24% μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ενώ ένα 16% αντιμετωπίζει διάφορα άλλα προβλήματα. Από το σύνολο των γυναικών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο, το 40% αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τη σεξουαλική τους ζωή, το 34% προβλήματα οργασμού, το 16% μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και το 10% αισθάνεται πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια).

Με βάση τα ίδια πάντα στοιχεία το 62% των ατόμων που τηλεφώνησαν ήταν παντρεμμένα, το 36% ελεύθερα και μόνο ένα 2% χωρισμένα. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που απευθύνθηκαν στο Κέντρο ήταν 51 χρόνων, το 42% είχε πρόβλημα για ένα χρόνο, το 23% περισσότερο από δύο χρόνια, το 17% για δύο χρόνια, ενώ ένα 18% από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής. Το 92% απευθύνθηκε για μία μόνο φορά στο Κέντρο, ενώ το 83% των ατόμων που τηλεφώνησαν δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για την επίλυση προσωπικού προβλήματος και το 17% ότι ενδιαφέρεται για κάποιον άλλον.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των κλήσεων το 38% των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε το Κέντρο προέρχονταν από την περιοχή της Αθήνας, το 28,5% από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 33,5% από την υπόλοιπη Ελλάδα. Από το μερίδιο αυτό (33,5%), το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 3%, κατέχει ο νομός Λάρισας και ακολουθούν οι νομοί Αχαΐας, με ποσοστό 1,9% και Ηρακλείου με 1,5%, ενώ ένα 0,3% ήταν τηλεφωνήματα από Έλληνες του Εξωτερικού. Το Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών αποτελεί το ελληνικό γραφείο της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες› (European Alliance for Sexual Dysfunction, ESDA), η οποία αποτελεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και υποστήριξη ανθρώπων με σεξουαλικά προβλήματα. Η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του Κέντρου λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τηλ. 031 – 99 90 99).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση