Η διατροφή της εγκύου αιτία προβλημάτων καρδιάς στα παιδιά

Τα βρέφη επηρεάζονται από τη διατροφή της μητέρας τους, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη μήτρα. Παιδιά τα οποία γεννιούνται από μητέρες, που υποσιτίζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά νοσήματα, όταν ενηλικιωθούν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα στοιχεία εξήλθαν από τον Ολλανδικό λιμό του 1944-1945, που επήλθε όταν οι συμμαχικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν τη γέφυρα του Ρήνου στο Αρνεμ. Από το μέγεθος του λιμού, οι ενήλικες του Αμστερνταμ κατανάλωναν ημερησίως μερίδες, που η θερμιδική τους αξία δεν υπερέβαινε τις 400 θερμίδες. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 700 άτομα, ηλικίας 50 ετών, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 1943 και Φεβρουαρίου 1947. Επίσης εξέτασαν τα αρχεία της γέννησής τους. Οι 24 από αυτούς, δηλαδή ένα ποσοστό μόλις 3%, είχαν στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Κατά τη γέννησή τους είχαν βάρος κάτω του μέσου όρου, είχαν μικρότερο μέγεθος κρανίου ενώ οι μητέρες τους ήταν πιο αδύνατες από ότι εκείνων των ανθρώπων, που δεν παρουσιάζαν καρδιακή νόσο. Ως ενήλικες επίσης παρουσίαζαν αυξημένη πίεση, ζύγιζαν περισσότερα κιλά και είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Αλλά τα άτομα εκείνα των οποίων οι μητέρες λιμοκτονούσαν κατά τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό νόσημα, από ότι εκείνοι, των οποίων η σύλληψη δεν έγινε μέσα στην περίοδο του λιμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν συνέβαινε το ίδιο και για τις περιπτώσεις εκείνες των ανθρώπων, των οποίων οι μητέρες λιμοκτονούσαν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές δε καταλήγουν ότι όχι μόνο ‘Ένα εχθρικό εμβρυακό περιβάλλον συμμετέχει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά την ζωή ενός ενήλικα, αλλά επιπλέον τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ηλικία της κυοφορίας, στην οποία εμφανίζεται’.

Η Σάρα Στάννερ, διατροφολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, απευθυνόμενη σε γυναίκες της Βρετανίας, οι οποίες γέννησαν ολιγοβαρή βρέφη, δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αδικαιολόγητη ανησυχία, καθώς οι γυναίκες αυτές ακολουθούσαν προφανώς καλύτερη διατροφή από αυτή που ακολουθούσαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δήλωσε δε ότι τα βρέφη βρίσκονται σε κίνδυνο εάν η μητέρα τους βρισκόταν σε καταστάσεις λιμού, κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της, και στη συνέχεια αυτά αύξησαν ταχύτατα και απότομα το βάρος τους είτε λίγο πριν τη γέννησή τους, είτε κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό ‘μπορεί να αποδίδεται στο γεγονός ότι το σώμα προσαρμόζεται στο γεγονός ότι υποσιτίζεται με αποτέλεσμα όταν έρχεται αντιμέτωπο με αφθονία φαγητού, να μην μπορεί να ταιριάσει με τις συνθήκες αυτές’. Η κ. Στάννερ δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να ενθαρρύνει κανείς τις γυναίκες να ακολουθούν σωστή διατροφή από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς συνήθως έχουν μπεί ήδη στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, όταν αντιλαμβάνονται ότι είναι έγκυες. Για το λόγο αυτό τονίζει ότι η μόνη λύση για όλους είναι να προσπαθούμε να ακολουθούμε, ανά πάσα στιγμή, μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε επίσης


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα