Vaniqa, το φάρμακο που έγινε καλλυντικό

Vaniqa, το φάρμακο που έγινε καλλυντικόΑίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός οτι το φάρμακο VANIQA (εφλορνιθίνη – eflornithine), που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες του τρίτου κόσμου, άλλαξε όψη και διοχετεύθηκε στην αγορά ως κρέμα ομορφιάς, επειδή έτσι θα απέφερε περισσότερα κέρδη! Αυτό αποκάλυψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα της Γαλλίας, και το δημοσιοποίησαν, συνοδεύοντάς το με καυστικά σχόλια για το πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη πλεονεξία!

Το φάρμακο VANIQA, είχε παρασκευαστεί ως αντίδοτο στην ‘ασθένεια του ύπνου’ (Αφρικανική τρυπανοσωμίαση) που προκαλεί το τσίμπημα της μύγας τσε τσε. Η ‘ασθένεια του ύπνου’ δημιουργείται από την μόλυνση που προκαλεί ένα παράσιτο και είναι συνήθης στις χώρες της Αφρικής.

Ερευνώντας και άλλες ιδιότητες του VANIQA βρέθηκε ότι διαθέτει αποτριχωτικές ιδιότητες, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στα πρόσωπα των γυναικών. Ετσι το VANIQA, άρχισε να διαφημίζεται ως η πρώτη συνταγογραφούμενη κρέμα που αποδεδειγμένα καθυστερεί την ανάπτυξη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας στο πρόσωπο των γυναικών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πάντως, κατήγγειλαν και άλλη ανάλογη ενέργεια, με το φάρμακο Pentamidine που ανακαλύφθηκε για να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στις περιπτώσεις πνευμονιών με αφετηρία το AIDS, αλλά σύντομα χάθηκε από την αγορά. Το Pentamidine, ξαναεμφανίστηκε στα ράφια των φαρμακείων μόνον όταν βρήκε τον χώρο του στις δυτικές αγορές και κυκλοφόρησε εκ νέου, με πενταπλάσια τιμή…

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση