Βιντεοπαιχνίδια ακατάλληλα δια ανηλίκους

Βιντεοπαιχνίδια ακατάλληλα δια ανηλίκουςΣοβαρές ανησυχίες προκαλεί στους παιδοψυχίατρους η πώληση βίαιων βιντεοπαιχνιδιών σε μικρά παιδιά, καθώς πιστεύουν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στα παιχνίδια βίας και στη βίαιη παιδική συμπεριφορά, είναι παρόμοια της συσχέτισης ανάμεσα στο κάπνισμα και στο καρκίνο του πνεύμονα. Τα βιντεοπαιχνίδια αυτά κατατάσσονται ανά ηλικία με βάση το περιεχόμενό τους, όμως τα καταστήματα πώλησης πολύ σπάνια τηρούν αυτό τον κανονισμό. Στην 5η ετήσια έκθεσή του, το Εθνικό Ίδρυμα Μέσων και Οικογένειας (Νational Institute on Media and the Family), ανέφερε ότι με βάση τις εφόδους που διενεργήθηκαν, η πλειοψηφία των καταστημάτων λιανικής πώλησης πωλούσε βιντεοπαιχνίδια που προορίζονταν για άτομα μεγαλύτερα των 17 ετών, σε παιδιά ηλικίας 7-14. Μάλιστα οι οργανωτές πρόβαλαν ένα δημοφιλές σ’ αυτές τις ηλικίες παιχνίδι, στο οποίο η αγαπημένη ενασχόληση του ήρωα είναι η ανατίναξη του κεφαλιού των αντιπάλων και ο διαμελισμός του σώματός τους.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου, η τάση σήμερα των εταιρειών παραγωγής είναι να δημιουργήσει ακόμη πιο ρεαλιστικά παιχνίδια, ενώ δεν ενημερώνουν όπως θα έπρεπε τους γονείς σχετικά με το περιεχόμενο των παιχνιδιών τους. Η ένωση κατασκευαστών ψηφιακών παιχνιδιών από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι στην παρούσα φάση, ψάχνει να βρει τρόπους εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γονέων, καθώς και να δημιουργήσει νέες οδηγίες, οι οποίες θα περιορίσουν τη διαφήμιση σε ηλικίες που δεν αποτελούν στόχο. Η Δάφνη Ουάιτ, διευθύντρια εταιρείας (Lion and Lamb Project) που αντιμάχεται τη βιομηχανία της βίας στα παιδιά, αναφέρει ότι αυτές οι εξελίξεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μένουν ακόμη πολλά βήματα για την πλήρη προστασία του παιδιού.

Αμερικανοί γερουσιαστές, προεξάρχοντος του Joe Lieberman, λένε ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν την εξουσία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ασκεί δίωξη στις εταιρείες που πουλούν παιχνίδια ενηλίκων σε μικρά παιδιά. Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητηθεί από την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία να πει στα μέλη της να ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με την κατάταξη των παιχνιδιών και τους κινδύνους τους. Ο δρ. Don Shifrin, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σηάτλ, αναφέρει οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν το περιεχόμενο του παιδικού κομπιούτερ, να μην αγνοούν αυτά που γίνονται στην οθόνη και να προσπαθούν να στρέψουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους και σε άλλες πιο δημιουργικές ασχολίες .

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση