Αφαιρούσαν όργανα χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών

Ενας Ολλανδός γιατρός στη Βρετανία, που έκλεβε τα εσωτερικά όργανα εκατοντάδων νεκρών παιδιών για διάστημα επτά χρόνων, καταζητείται και από τις αρχές του Καναδά για αντίστοιχη υπόθεση. Ο παθολόγος Ντικ Βαν Βέλτζεν που εργαζόταν στο νοσοκομείο Αλντερ Χέι του Λίβερπουλ από το 1988 έως το 1995, έκλεβε ιατρικά αρχεία και παραποιούσε ιατρικές εκθέσεις για να καλύψει τις δραστηριότητές του, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Υγείας κ. Αλαν Μίλμπουρν.

Ο κ. Μίλμπουρν, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή, είπε πως εκτός από το ότι οι παθολόγοι του νοσοκομείου αφαίρεσαν τις καρδιές και άλλα όργανα από 2.000 παιδιά, καθώς και 15.000 έμβρυα ή βρέφη, που είχαν γεννηθεί νεκρά. Ο βρετανός υπουργός υποσχέθηκε πως θα αλλάξει τον ανάλογο νόμο, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα αφαιρούνται όργανα, χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών του νεκρού και ότι θα διώκονται όσοι τον παραβαίνουν. Οι έρευνες για τον Βαν Βέλτζεν έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία σχετικά με την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας όταν η διοίκηση του νοσοκομείου παραδέχτηκε τις ενέργειες του ολλανδού παθολόγου και άλλων γιατρών του.

Το ίδιο νοσοκομείο κατηγορείται και για άλλες δύο υποθέσεις: ότι οι γιατροί του αφαίρεσαν κρυφά ιστούς από τους θύμους αδένες ασθενών, τους οποίους πούλησε σε εταιρείες ερευνών και ότι πριν από ένα χρόνο οι γιατροί του είχαν αποθηκεύσει 400 έμβρυα από αμβλώσεις και αποβολές, χωρίς να έχουν ενημερώσει τους γονείς. Τα μέσα ενήμέρωσης της Βρετανίας αποκάλυψαν πως ο ολλανδός γιατρός που σήμερα εργάζεται στη Χάγη, καταζητείται από τις αρχές του Καναδά για την υπόθεση ανεύρεσης παιδικών οργάνων σε αποθήκη της Νέας Σκωτίας. Ο κ. Μίλμπουρν διευκρίνισε πως οι αρχές ίσως δεν μάθουν ποτέ τι απέγιναν τα όργανα που έκλεψε ο Βαν Βέλτζεν από τη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση