Δεν μπορούν, φοβούνται να το πουν …αν και υπάρχει λύση

Δεν μπορούν, φοβούνται να το πουν ...αν και υπάρχει λύσηΗ άγνοια και ο φόβος που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, κάνουν αδύνατη την αντιμετώπιση της, μια και μόνο το 5% των ανδρών που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα απευθύνεται σε ειδικούς, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει θεραπεία για το 95% των περιπτώσεων. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια Επιστημονικής ημερίδας με θέμα: ‘Νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της Στυτικής Δυσλειτουργίας’, δείχνουν ότι αφορούν μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού μια και το 40% των ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών υποφέρουν από κάποιου βαθμού δυσλειτουργία της στύσης. Συνολικά, 10% των ανδρών εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πλήρη αδυναμία επιτυχίας και διατήρησης της στύσης, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ανδρών που παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα ανέρχεται στους 300.000.

Ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, αναφερόμενος στην τελευταία και πιο ολοκληρωμένη έρευνα, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια και μελετήθηκαν 1.500 άνδρες σε πανελλαδικό δείγμα ηλικίας από 25 έως 45 ετών τόνισε ότι : ‘Οι περισσότεροι άνδρες ακόμη και όταν συνειδητοποιούν το πρόβλημα τους δεν προσφεύγουν σε ιατρικές λύσεις, αλλά προσπαθούν με ανορθόδοξους τρόπους να το αντιμετωπίσουν. Είναι αξιοσημείωτο ότι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί, από την εγκατάσταση του προβλήματος μέχρι την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό είναι περίπου δύο χρόνια. Αυτά τα στοιχεία κάνουν επιτακτική την ανάγκη επιμόρφωσης και εξοικείωσης στα ζητήματα της σεξουαλικότητας, τόσο των πασχόντων, όσο και των επαγγελματιών της υγείας και των εκπαιδευτικών’.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Απόστολος Ιωαννίδης, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, αναφέρθηκε στη συντηρητική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. ‘Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα χορηγούμενα από του στόματος, ή φάρμακα δια μέσου ενδοπεϊκών ενέσεων και συσκευές υποπίεσης. Τα περισσότερα από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της Σ.Δ., ενδείκνυνται κυρίως για όταν υπάρχουν ψυχογενή αίτια, ενώ πολλά από αυτά έχουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα με σοβαρές παρενέργειες. Η είσοδος της σιλδεναφίλης (VIAGRA) στη θεραπεία της ΣΔ. πριν δύο χρόνια αποτέλεσε σταθμό στη φαρμακευτική θεραπευτική προσέγγιση. Η αποτελεσματικότητα όμως του φαρμάκου έχει άμεση σχέση με τη δοσολογία και πάντοτε πρέπει να γίνεται σταδιακή χορήγηση κατά την έναρξη της αγωγής και μετά από έγκριση του γιατρού’.

Σε μια από τις πλέον επιτυχημένες θεραπευτικές μεθόδους για τη στυτική δυσλειτουργία, στην εμφύτευση πεϊκών προθέσεων, αναφέρθηκε ο καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Στυτικής Δυσκλειτουργίας, Southwest στο Αρκάνσας, κ. Steven Wilson. ‘Πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή η οποία εμφυτεύεται στο πέος του ασθενούς με σκοπό να τον βοηθάει να επιτυγχάνει στύση όποτε αυτός επιθυμεί. Η εμφύτευση της πρόθεσης γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ουρολόγους, με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία των ασθενών. Σήμερα, θεωρείται μια από τις πλέον επιτυχημένες θεραπευτικές μεθόδους για τη στυτική δυσλειτουργία και προσφέρει τη μοναδική ολοκληρωμένη λύση σε πολλούς άνδρες στους οποίους άλλες θεραπείες δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι πεϊκές προθέσεις είναι δύο τύπων: διογκούμενες και εύκαμπτες. Οι διογκούμενες προτιμούνται από τους περισσότερους ασθενείς καθώς, αντίθετα με τις εύκαμπτες, μιμούνται τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής στύσης και χάλασης του πέους. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να προκαλεί και να ελέγχει τη στύση του όποτε αυτός επιθυμεί, ενώ δεν είναι ορατή η ύπαρξη τους.

Σύμφωνα με τη γνώμη των ασθενών και των συντρόφων τους, όπως αποδεικνύουν δημοσιευμένες μελέτες, οι διογκούμενες προθέσεις προσφέρουν 90% ποσοστό ικανοποίησης και η μηχανική αξιοπιστία της λειτουργίας της πρόθεσης ανέρχεται περίπου στο 95%. Με τη μέθοδο αυτή η στύση εμφανίζεται ολοκληρωτικά φυσική και εξασφαλίζεται ένα απολύτως αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Η πρόθεση είναι αόρατη και μη ανακαλύψιμη στη φάση της χάλασης του πέους. Επιτρέπεται τη σεξουαλική επαφή χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, με τη στύση να πραγματοποιείται αυτόματα, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και όση ώρα επιθυμεί, σε αντίθεση με τις άλλες συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές. Η όλη διαδικασία απαιτεί τη νοσηλεία μιας μόνον ημέρας στην κλινική. Σημειωτέον ότι στις Η.Π.Α., τοποθετούνται περίπου 25.000 προθέσεις κάθε χρόνο ενώ η μέθοδος εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Για θέματα που αφορούν στυτικά προβλήματα, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια το Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που με την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 031 – 999 099, προσφέρει αξιόπιστη ενημέρωση στο κοινό, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση