Νέα πιο φιλική συσκευή λήψης του τεστ Παπ

Mια νέα συσκευή, η οποία σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, θα καταστήσει το τεστ Παπ πιο εύκολο και πιο βολικό στην εφαρμογή του, πιστεύεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των γυναικών που θα υποβάλονται σε αυτό. Μέχρι σήμερα, το τεστ ΠΑΠ αποτελεί τη βάση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην πρώτη εξάδα των πιο συχνών νεοπλασιών παγκοσμίως.

Ερευνητές από το κέντρο αναπαραγωγικής υγείας στο Sydney, παρακολούθησαν 120 γυναίκες, εκ των οποίων 60 υπεβλήθησαν στο συμβατικό τεστ ΠΑΠ και 60 δοκίμασαν το Veda-Scope, τη νέα αυτή συσκευή που κατασκευάστηκε από Αυστραλιανή εταιρεία και χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό από οπτική τεχνολογία και πεπιεσμένου αέρα. Η συσκευή αποτελείται από 4 βασικά μέρη : μια αντλία πεπιεσμένου αέρα η οποία επιτρέπει τη διάταση του κόλπου και την επισκόπηση του τραχήλου, έναν διαστολέα μιας χρήσης, μήκους 4 εκατ, μια μικρή βούρτσα, η οποία μέσω του διαστολέα λαμβάνει τα κυτταρικά δείγματα και μια κεφαλή από οπτικές ίνες που επιτρέπει το φωτισμό της του τραχήλου. Αυτή η ινοπτική κεφαλή έχει τη δυνατότητα να μεγενθύνει τον τράχηλο μέχρι και 6 φορές και έτσι οι διαγνώσεις είναι πιο ακριβείς. Σύμφωνα με το κέντρο, το 94% των γυναικών ανέφεραν ότι η νέα μέθοδος ήταν σαφώς πιο άνετη και βολική στη χρήση της.

Ο Mike Houghton, υπεύθυνος τύπου της κατασκευαστικής εταιρείας, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει γνωστή άλλη παρόμοια συσκευή παγκοσμίως και ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Η συσκευή παρασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια και σήμερα είναι διαθέσιμη στο Sydney. Στην παρούσα φάση γίνεται δοκιμαστική χρήση σε όλην την Αυστραλία και η εταιρεία κατασκευής πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσει και η διεθνής διάθεση.
Η πλήρης ιατρική έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί στο Obstetrics and Gynaecology Journal της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση