Τα πάχη μας, τα κάλλη μας… ως τα βαθιά γεράματα

Τα πάχη μας, τα κάλλη μας... ως τα βαθιά γεράματαΟι Ελληνες είναι οι πιο παχύσαρκοι άνθρωποι στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε έκθεση με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και για άλλη μιά φορά η Ελλάδα έχει μία δυσάρεστη πρωτιά, καθώς κατέχει το ρεκόρ παχυσαρκίας με ποσοστό 35,4% στους άνδρες, ταυτόχρονα όμως κατέχει αξιοζήλευτη θέση στον πίνακα μακροβιότητας, παρουσιάζοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών προσβολών, από όλες τις Δυτικές χώρες. Σε ότι αφορά την παχυσαρκία, δεύτεροι έρχονται οι Ισπανοί με ποσοστό 32% και ακολουθούν οι Βρετανοί με 30% και οι Γερμανοί με 29%, ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων κατά το μέσο ευρωπαϊκό όρο ανέρχεται στο 25,6%. Στις γυναίκες οι Ελληνίδες μοιράζονται την πρωτιά με τις Πορτογαλίδες, όπου το ποσοστό παχυσαρκίας ανέρχεται στο 31% του γενικού πληθυσμού, αλλά δυστυχώς οι Ελληνίδες είναι μόνες τους πρώτες στην κατηγορία των ‘σοβαρά παχύσαρκων, με ποσοστό 13%.

Πως θα υπολογίσω αν είμαι παχύσαρκος

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η αύξηση του βάρους κατά 10% πάνω από το φυσιολογικό βάρος. Ενας αντικειμενικός τρόπος να υπολογίσει κανείς αν είναι παχύσαρκος ή απλά υπέρβαρος, είναι ο δείκτης μάζας σώματος ή BMI (body mass index), ο οποίος υπολογίζεται σαν το πηλίκο του σωματικού βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Το νούμερο που προκύπτει αξιολογείται με βάση τις παρακάτω κατηγορίες:

Κάτω του φυσιολογικού μικρότερο από 20
Φυσιολογικό βάρος από 20 έως 25
Υπέρβαρος από 25 έως 30
Παχύσαρκος από 30 έως 40
Υπερβολικά Παχύσαρκος 40 ή μεγαλύτερο

Η μεσογειακή διατροφή μας δίνει χρόνια ζωής

Ωστόσο τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ευοίωνα για τους Ελληνες, αφού κατατάσσονται στην 7η θέση από σύνολο 191 χωρών στη μακροβιότητα, ενώ παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών προσβολών, από όλες τις Δυτικές χώρες και τα μικρότερα ποσοστά άνοιας (4,1%) στις ηλικίες άνω των 65 ετών, από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το μαγικό φίλτρο των Ελλήνων, όπως αναφέρει το ‘Times’ φαίνεται να βρίσκεται στην Ελληνική διατροφή και ιδίως στο ελαιόλαδο, του οποίου η ευεργετική επίδραση είναι ήδη γνωστή για την πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως η χοληστερίνη, η υπέρταση, ακόμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Σημειωτέον ότι οι Ελληνες εκτός από ρεκόρ παχυσαρκίας κατέχουν και το ρεκόρ κατανάλωσης ελαιόλαδου ετησίως, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε Ελληνας καταναλώνει το χρόνο περίπου 20 λίτρα ελαιόλαδου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση