Νέος επίδεσμος για τον έλεγχο αιμορραγιών

Θύματα σοβαρών αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, τραυματίες πολέμων και θύματα βομβιστικών και τρομοκρατικών επιθέσεων μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης, χάρη σε μία μοναδική μέθοδο πιεστικής επίδεσης, που σταματά την αιμορραγία. Η νέα αυτή επίδεση, η οποία ανακαλύφθηκε από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev, δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς και νοσηλευτές των επειγόντων περιστατικών, τοποθετώντας τη γύρω από το τραύμα και δημιουργώντας πολύ αυξημένη πίεση στην περιοχή να σταματούν αμέσως την αιμορραγία και μάλιστα χωρίς τη χρήση των επίπονων αιμοστατικών επιδέσμων, οι οποίοι από μόνοι τους πολλές φορές προκαλούν βλάβες στον ιστό. Ο νέος επίδεσμος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στους ώμους, στη μασχάλη ή ακόμα και στο λαιμό και γενικά σε σημεία του σώματος, όπου η αιμορραγία δεν είναι εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

Ο επίδεσμος αυτός δημιουργήθηκε από τον Δρ. Sody A. Naimer, του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής του BGU’s Faculty of Health Sciences και η σχετική μελέτη του δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του American Journal of Emergency Medicine. Οπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη αυτός ο Ελαστικός (Elastic) Αυτοκόλητος (Adhesive) Επίδεσμος (Dressing), ο οποίος ονομάζεται ELAD, αποτελεί μία πολύ βελτιωμένη προσέγγιση για τη διακοπή της αιμορραγίας των ιδιαιτέρως σοβαρών τραυμάτων. Η δημιουργία αυτού του επιδέσμου ήταν αποτέλεσμα της πολύχρονης εργασίας του Δρ. Naimer, ως οικογενειακού γιατρού, στον τομέα των επειγόντων περιστατικών, στην περιοχή Gush Katif Local Council, όπου υπήρχε πλήθος ασθενών με πολλαπλά τραύματα.

Οπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά ‘Ο δικός μας επίδεσμος είναι αποτέλεσμα πολύπλοκης και εξεζητημένης επεξεργασίας μίας πολύ απλής σκέψης. Συνδυάζει, για πρώτη φορά, δύο άλλοτε αταίριαστες προσεγγίσεις επίδεσης, δηλαδή τον στρατιωτικό επίδεσμο και ένα αυτοκόλητο ελαστικό επίδεσμο, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της παραμόρφωσης συνδέσμων. Αρχικά τοποθετείται η επιφάνεια επαφής γύρω από το τραύμα που αιμορραγεί και στη συνέχεια ο ελαστικός επίδεσμος τυλίγεται γύρω από την τραυματισμένη περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί πίεση. Οταν τοποθετείται ο επίδεσμος η αιμορραγία σταματά αμέσως, δίνοντας στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τη δυνατότητα να προβεί σε όλες τις άλλες ενέργειες, που είναι αναγκαίες για τη διάσωση του ασθενή. Σημειωτέον ότι επειδή ο επίδεσμος επικολλάται στο δικό του υλικό και όχι στο δέρμα του τραυματία δεν δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις κατά την αφαίρεση του επιδέσμου’.

Ο Δρ. Naimer έχει ήδη εκπαιδεύσει τρεις ομάδες στη χρήση αυτού του νέου επιδέσμου, τους εργαζομένους στα επείγοντα στο Gush Katif, μία μονάδα του Ιατρικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και μία ομάδα των οδηγών ασθενοφόρων. Ο Δρ. Naimer και οι συνεργάτες του προσπαθούν τώρα να τελειοποιήσουν ακόμα περισσότερο τον επίδεσμο, προκειμένου να επιτύχουν ακόμα πιο αποτελεσματικό έλεγχο της αιμορραγίας. Τέλος καταλήγει ότι ‘Τα αποτελέσματα από τις σχετικές μελέτες που αφορούν στη χρήση του νέου επιδέσμου ELAD σε θύματα τραυματισμών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αναζητούμε τον κατάλληλο κατασκευαστή, ο οποίος θα παρασκευάσει αυτό τον επίδεσμο σε πολύ μεγάλες ποσότητες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό τραυματιών να ωφεληθεί από τη βελτιωμένη ιατρική φροντίδας, της ομάδος των επειγόντων περιστατικών’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση