εμβολιο τετανου παρενεργειες | tetana | βρογχικο ασθμα | εφνιδιο ηδιμα | anemogastri | πορεια μηριαιου νευρου

ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για συσκευή ανάταξης (δηλαδή επαναφοράς του φλεβοκομβικού ρυθμού) αρρυθμιών με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αρρυθμίες που αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι σχετικά ακίνδυνες (κολπική μαρμαρυγή, κολπικός πτερυγισμός ), πιο επικίνδυνες (κοιλιακή ταχυκαρδία), ή θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα (κοιλιακή μαρμαρυγή). Για τις πρώτες, η απινίδωση (εδώ χρησιμοποιείται καλύτερα ο όρος καρδιομετατροπή) χρησιμοποιείται όταν αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή, ενώ προηγείται ήπια νάρκωση του ασθενούς. Αντίθετα στην περίπτωση της κοιλιακής μαρμαρυγής η απινίδωση είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας του ασθενούς ο οποίος έχει ήδη χάσει τις αισθήσεις του.

Μέχρι πρότινος η απινίδωση γινόταν με συσκευές εξωτερικής εφαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταστήσει δυνατή την παραγωγή απινιδωτών μικρού μεγέθους και βάρους <200gr. που εμφυτεύονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επικίνδυνες αρρυθμίες, και τις ανατάσουν όταν εμφανισθούν. Οι εμφυτεύσιμοι αυτοί απινιδωτές παρέχουν ταυτόχρονα την δυνατότητα βηματοδότησης καθώς και καταγραφής των αρρυθμιών, οι οποίες αργότερα μπορούν να αναλυθούν και να ληφθούν σωστότερες αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Μία σειρά από μεγάλες μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει την ανωτερότητα των συσκευών αυτών απέναντι στα αντιαρρυθμικά φάρμακα, το λίαν υψηλό όμως κόστος τους (>12.000.000 δρχ./συσκευή) επιτρέπει την χρησιμοποίησή τους μόνο σε άτομα πολύ υψηλού κινδύνου τα οποία ταυτόχρονα πρέπει να πληρούν και κάποια συγκεκριμμένα κριτήρια.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.