Ηρωας γιατρός στο βωμό του ιού του Εμπολα

Ηρωας γιατρός στο βωμό του ιού του ΕμπολαΟ γιατρός Δρ Μάθιου Λουκουίγια, ένας από τους πρωταγωνιστές της μάχης ενάντια στον ιό του Εμπολα, που πλήττει την εποχή αυτή την Ουγκάντα, πέθανε χτυπημένος από αιμορραγικό πυρετό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Ουγκάντα και συντονιστής των προσπαθειών κατά του ιού του Εμπολα δήλωσε ότι χάθηκε ένας από τους γενναιότερους άντρες της χώρας, καθώς ήταν εκείνος που διαπίστωσε ότι οι περίεργοι θάνατοι που συνέβαιναν στην περιοχή οφείλονταν στον ιό και με αυταπάρνηση προσπαθούσε να βοηθήσει με ότι μέσα διέθετε τα θύματα της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ο Δρ Μάθιου Λουκουίγια φαίνεται ότι μολύνθηκε από τον ιό όταν περιποιόταν ένα από τα μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου Σεντ Μέρι, στην πόλη Λακόρ, το οποίο είχε προσβληθεί από την ασθένεια. Στο νοσοκομείο αυτό, έξι χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Γκούλου, έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι απο 370 ασθενείς με τον αιμορραγικό πυρετό που προκαλεί ο ιός, όμως τις τελευταίες εβδομάδες 12 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού πέθαναν από την ασθένεια. Σύμφωνα με τους αρμόδιους το μεγάλο άγχος και η εξάντληση από την πολύ δουλειά, είχε πιθανώς ως αποτέλεσμα να μειωθεί η προσοχή του προσωπικού και να έγιναν κάποια λάθη στα μέτρα προφύλαξης, τα οποία αποδείχτηκαν μοιραία, καθώς η μόλυνση από τον ιό είναι εξαιρετικά εύκολη.

Η επιδημία του Εμπολα, ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού και φονικού αιμορραγικού πυρετού, εκδηλώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην περιοχή Γκούλου. Μέχρι στιγμής η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο κατά της τρομερής αυτής ασθένειας, η επώαση της οποίας διαρκεί δύο έως 21 ημέρες και είναι θανατηφόρα σε 50 έως 90% των περιπτώσεων. Μετά το θάνατο του Δρ. Λουκουίγια ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον στα 156 άτομα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση