Ελπίδες από την διάσκεψη για τα χημικά στην Ν. Αφρική

Συνομιλίες για την απαγόρευση παραγωγής ορισμένων εκ των πλέον επικίνδυνων χημικών ουσιών, ξεκίνησαν στην Νότια Αφρική, μεταξύ 120 αξιωματούχων από όλο τον κόσμο. Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί στη Στοκχόλμη, τον ερχόμενο Μάιο. Εχουν ήδη προηγηθεί τέσσερις γύροι συνομιλιών, σε διεθνές επίπεδο, για τις Μόνιμες Οργανικές Ρυπαντικές Ουσίες (PCB), οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών και γενετικών ατελειών, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων, όπως σε βαφές, φυτοφάρμακα, κ.ά.

Η αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής κ. Ριτζόϊς Μαμπουνταφάσι δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι το συνέδριο βρίσκεται κοντά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, που θα οδηγήσουν σ΄ένα καθαρότερο περιβάλλον. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση της Πρετόρια υποστηρίζει τον περιορισμό της χρήσης του DDT, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας, αλλά έκανε ταυτόχρονα έκκληση για επιτάχυνση των ερευνών για τη θεραπεία αυτής της νόσου, της περισσότερο θανατηφόρας ασθένειας στην Αφρική.

Την ώρα που μιλούσε η υπουργός, περίπου 30 ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Γκρινπίς διαδήλωναν έξω απο το συνεδριακό κέντρο, φορώντας κίτρινες στολές προστασίας από χημικά. Σε σχετική δήλωσή της η Γκρινπίς αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα, οι κυβερνήσεις αποφασίζουν για το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν σε ένα κόσμο χωρίς τοξική χημική μόλυνση. Εάν δεν εκμεταλλευθούν αυτή την ιστορική ευκαιρία να εξαλείψουν όλες τις πηγές αυτών των επικίνδυνων δηλητηρίων, θα έχουν διαπράξει κατάφωρη παραμέληση καθήκοντος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση