Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκεςΑν και συχνά “παραμελημένη”, η κοινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν αποτελεί “μικρή μεινότητα”. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αποκαλυπτικά: 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζεί σε συνθήκες κάποιας αναπηρίας (περίπου 500 εκατομμύρια άτομα). Από αυτούς, το 80% ζεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου μόνο το 1-2% έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει υπηρεσίες αποκατάστασης! Οπως και να χαρακτηρισθούν, είτε ‘άτομα με ειδικές ανάγκες’ είτε ‘άτομα με ειδικές ικανότητες’, παραμένει επιτακτική πραγματικότητα για το σύγχρονο κόσμο η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πραγματική κοινωνική τους ένταξη.

Making information technologies work for all

Το κεντρικό σύνθημα της φετινής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τονίζει την ανάγκη η τεχνολογία και η πληροφορική να προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (“Making information technologies work for all”). Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan στο μήνυμά του.

Θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα, τονίζεται, ό,τι προβλέπεται στην Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήδη από το 1948: καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότες της κοινωνίας και να απολαμβάνει τα οφέλη από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ισες ευκαιρίες για όλους

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σαφείς διακρίσεις στη μεταχείριση ατόμων με ειδικές ανάγκες και παρουσιάζονται φαινόμενα αποκλεισμού τους από τις κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτά τονίζει ο Dr Gro Harlem Brundtland, Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) στο μήνυμά του και απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση