Οι δέκα εντολές των αιωνόβιων ανδρών

Οι δέκα εντολές των αιωνόβιων ανδρώνΑπό τους 50.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που γιόρτασαν τα εκατοστά γενέθλιά τους, μόλις το 10% αυτών είναι άνδρες. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από σχετική έρευνα, που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Harvard. Μπορεί οι άνδρες να είναι το ισχυρό φύλο, μπορεί να είναι πιο δυνατοί ή ενδεχομένως και λιγότερο παχύσαρκοι, αλλά όταν έχουν να κάνουμε με τη μακροβιότητα, οι άνδρες βρίσκονται έξι χρόνια πίσω από τις γυναίκες. Στο μέλλον θεωρείται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αιωνόβιων ανθρώπων. Σε μία προσπάθεια να αυξηθεί και αριθμός των ανδρών, που θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς, μελετητές προσπάθησαν να συντάξουν τις ‘δέκα εντολές’, που θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση, τις οποίες και συγκέντρωσαν προς γνώση και συμμόρφωση!
Οι αιωνόβιοι έχουν τις ακόλουθες βασικές αρχές:

1. Βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, που έγινε από την Mayo clinic οι αισιόδοξοι άνθρωποι επιζούν περισσότερα χρόνια από τους απαισιόδοξους. Οι πλέον ευτυχείς, από σύνολο 839 συμμετεχόντων στην έρευνα, προέκυψε ότι έχουν ένα μειωμένο κατά 19% ποσοστό κινδύνου να πεθάνουν, σε σύγκριση με τους δυστυχείς συμμετέχοντες στην έρευνα. Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική αντιμετώπιση της ζωής βοηθά και στην ανεξαρτητοποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας, καθώς οι αισιόδοξοι άνθρωποι μειώνουν στο ήμισυ τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα κατά την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Επίσης σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες έχει προκύψει ότι η ευτυχία και η αισιοδοξία αυξάνει πράγματι τον αριθμό και τη δυναμικότητα των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών.

2. Δεν τα κρατούν όλα μέσα τους. Οπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, ένα κοινό σημείο ανάμεσα στους αιωνόβιους είναι η φυσική ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το άγχος και να θέτουν τα λιγότερο σημαντικά πράγματα κατά μέρος. Αυτό το επιτυγχάνουν με διάφορους τρόπους, όπως με την άσκηση, το διαλογισμό, ή την καθημερινή ενασχόληση με κάτι ευχάριστο.

3. Εχουν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Σωστά! Μία μακροχρόνια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal αναφέρει ότι οι άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή για λιγότερο από μία φορά το μήνα, εμφάνιζαν διπλάσιο ποσοστό θανάτων από εκείνους που έκαναν έρωτα τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα. Και από ότι φαίνεται είναι ο αριθμός των οργασμών που μετράει, καθώς σύμφωνα με σχετική μελέτη του Δρ. Davey Smith, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bristol στην Αγγλία, προέκυψε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους θανάτους από στεφανιαία νόσο και στη συχνότητα των οργασμών. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λήψη σε κάθε περίπτωση όλων των απαιτουμένων προφυλάξεων για ένα ασφαλές σεξ.

4. Βγαίνουν έξω συχνά. Σύμφωνα με σχετική μελέτη γιατρών του Harvard University School of Public Health, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, οι κοινωνικές δραστηριότητες αυξάνουν την ποιότητα και διάρκεια της ζωής. Οπως δηλώνει ο Δρ. Silver είμαστε προγραμματισμένοι να είμαστε κοινωνικά ζώα, ενώ ο Δρ.Earl Ford, στηριζόμενος σε σχετικές πληροφορίες και μελέτες, αναφέρει ότι αυτό που οδηγεί στη μακροβιότητα είναι η επαφή και η επικοινωνία με τους φίλους μας. Από σχετική δε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Preventative Medicine προκύπτει ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά δραστήριοι έχουν μειωμένες πιθανότητες να καταφύγουν στο κάπνισμα, ενώ αυξάνουν οι πιθανότητες για σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, και συχνή διενέργεια των απαιτουμένων ιατρικών ελέγχων.

5. Ντύνονται γαμπροί! Ο γάμος προσθέτει στη ζωή όχι μόνο νόημα αλλά και χρόνια! Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έγινε από το RAND Center for Aging, οι παντρεμένοι άνδρες στη ηλικία των 50,60 ή και 70 ετών έχουν μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με τους ανύπανδρους της ίδιας ηλικίας. Σε αυτό συμβάλλει ενδεχομένως η φροντίδα που έχουν οι παντρεμένοι από τις γυναίκες τους όταν αρρωσταίνουν, η πιο βελτιωμένη διατροφή τους, καθώς και η οικογενειακή ατμόσφαιρα, την οποία απολαμβάνουν και η οποία αφενός μειώνει το άγχος και αφετέρου ενθαρρύνει για την υιοθέτηση πιο υγιεινής συμπεριφοράς, που συνεπάγεται την αποχή από το κάπνισμα και το ποτό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι και οι διαζευγμένοι, μόλις φθάσουν στην ηλικία των 50 ετών, παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα υγείας, με συχνότητα μεγαλύτερη από τους παντρεμένους.

6. Βουρτσίζουν τα δόντια τους. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι άνθρωποι με περιοδοντική νόσο διπλασιάζουν την πιθανότητα να υποστούν στεφανιαία νόσο, όπως προκύπτει από την American Academy of Periodontology. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες ασθένειες των ούλων μπορεί να οδηγήσουν σε θρομβώσεις των αρτηριών και της κυκλοφορίας του αίματος, όταν τα βακτήρια του στόματος εισβάλλουν στο κυκλοφοριακό σύστημα.

7. Είναι εθελοντές αιμοδότες. Βοηθώντας να σωθεί η ζωή κάποιου άλλου μπορεί να σώζει κανείς και τη δική του ζωή. Προσφέροντας αίμα, και εμπλουτίζοντας κανείς τις τράπεζες αίματος της χώρας του, ταυτόχρονα αποβάλλει και το πλεόνασμα σιδήρου, που ενδεχομένως περιέχεται στον οργανισμό του, και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακά νοσήματα. Οπως δήλωσε και ο Δρ. Ruth Fretts, βοηθός καθηγητή στο Harvard University, οι άνθρωποι νομίζουν ότι ο σίδηρος κάνει καλό. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα οξειδωτικό μέσο, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική αιμοδοσία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, καθώς μείωση των επιπέδων του σιδήρου, όταν αυτά υπερβαίνουν το φυσιολογικό, προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και γιατί οι γυναίκες, που έχουν τον εμμηνορυσιακό κύκλο, εμφανίζουν περίπου το μισό αριθμό εμφραγμάτων και θανάτων από καρδιακά νοσήματα, από ότι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας.

8. Λύνουν σταυρόλεξα. Το μυαλό χρειάζεται εξάσκηση, όπως ακριβώς και το σώμα. Η μακροβιότητα βρίσκεται σε θετική εξάρτηση και σχέση με το βαθμό μόρφωσης ενός ατόμου καθώς και το βαθμό ενασχόλησής του με πνευματικές δραστηριότητες, όπως προέκυψε από σχετικές μελέτες του Duke University. Οπως δηλώνει η Silver το κλειδί είναι η νέα εκμάθηση, γιατί κάθε φορά που μαθαίνει κανείς κάτι καινούργιο ενδυναμώνει τις σχέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, δημιουργώντας νέες διασυνδέσεις και έτσι όταν αργότερα απολεσθούν εγκεφαλικά κύτταρα, δεν επηρεάζεται η λειτουργία του οργανισμού.

9. Προσπαθούν να σκέπτονται με το μυαλό και όχι με τις ορμόνες τους. Η ίδια ορμόνη που δημιουργεί τις τρίχες στο στήθος του άνδρα, μπορεί να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία βρίσκεται στον άνδρα στα ύψη στην ηλικία των 15 με 24 ετών έχει ως αποτέλεσμα η απροσεξία και η επιθετικότητα των ανδρών αυτής της ηλικίας να φθάνει στο αποκορύφωμά της. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τριπλασιασμό της πιθανότητας θανάτου των ανδρών, που διανύουν αυτή την ηλικία.

10. Επισκέπτονται τακτικά των γιατρό τους. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Το να αντιλαμβάνεται κανείς ένα πρόβλημα, πριν προκύψει ή όταν βρίσκεται ακόμα σε πρωταρχικά στάδια και δεν έχει προλάβει να αποτελέσει απειλή για τη ζωή του είναι πρωταρχική σύσταση για τη μακροβιότητα.

Το συμπέρασμα ότι όσο και εάν αναζητούμε ένα μαγικό χάπι ή γονίδιο, που θα μας βοηθούσε να διανύσουμε και τον δεύτερο αιώνα της ζωής μας, δυστυχώς δεν θα κατορθώσουμε να βρούμε γιατί απλά δεν υπάρχει. Το μέλλον μας και η πιθανότητα να γίνουμε αιωνόβιοι, εξαρτάται σημαντικά από τη δική μας ενεργητική συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση