Νόμιμη η ευθανασία στην Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ευθανασία, καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε χθές νόμο που επιτρέπει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις την εφαρμογή της. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η διακοπή της ζωής ενός ασθενή νομιμοποιείται και επιτρέπεται, κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια:

Ο ασθενής πρέπει να υποφέρει από αφόρητους και συνεχείς πόνους.

Θα πρέπει να έχει επανηλειμμένα ζητήσει βοήθεια για να τερματίσει τη ζωή του και στο σημείο αυτό πρέπει να αναζητείται και δεύτερη ιατρική γνώμη.

Η διακοπή της ζωής πρέπει να γίνεται με έναν ιατρικά κατάλληλο τρόπο.

Για τον προσδιορισμό της έννοιας ‘αφόρητος πόνος’ αναμένονται προτάσεις, εξ΄αφορμής μιας πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε ένα γιατρό, ο οποίος βοήθησε ένα πρώην γερουσιαστή να τερματίσει τη ζωή του, παρά το γεγονός αυτός δεν ήταν σωματικά άρρωστος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών υποστηρίζει το νόμο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη, η οποία εκφράζεται από ορισμένες θρησκευτικές και συντηριτικές οργανώσεις. Ενας αμφισβητούμενος όρος πάντως, ο οποίος επέτρεπε σε παιδιά 12 ετών να θέσουν τέρμα στη ζωή τους απερρίφθη και πλέον απαιτείται η γονική συναίνεση για τη διακοπή της ζωής ενός παιδιού, ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Πρακτικά στην Ολλανδία, η νομιμοποίηση της ευθανασίας, δεν πρόκειται να αλλάξει και πολύ την υπάρχουσα κατάσταση. Απλά, ενώ μέχρι σήμερα οι γιατροί ανέφεραν μόνο τις μισές περιπτώσεις ευθανασίας που διενεργούσαν, τώρα πλέον, που δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος της ποινικής δίωξης, είναι πιθανό θα αναφέρονται πιο άνετα σε αυτές τις δραστηριότητές τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση