Επιτρέπεται πλέον και με νόμο η ευθανασία στην Ολλανδία

Τέθηκε σε ισχύ στην Ολλανδία από την 1 Απριλίου ο νόμος που επιτρέπει την ευθανασία, γεγονός που την καθιστά την πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία ορίζει ένα νομικό πλαίσιο γι’ αυτή την αμφιλεγόμενη ιατρική πρακτική.

Οταν τον περασμένο Απρίλιο το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της πρακτικής αυτή, στην οποία η Ολλανδία δείχνει ανοχή εδώ και δύο δεκαετίες, οι πολέμιοι της ευθανασίας έκαναν φοβερούς παραλληλισμούς με τη ναζιστική Γερμανία.

Ωστόσο οι ολλανδοί γιατροί δεν έχουν την άδεια να πραγματοποιούν ευθανασία αδιακρίτως. Οφείλουν να υπακούουν σε πολύ αυστηρούς κανονισμούς και εξακολουθούν να υπόκεινται σε δικαστική δίωξη στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση ευθανασίας.

Οι ασθενείς στους οποίους θα γίνεται ευθανασία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα αφόρητο μέλλον –δεν αρκεί απλώς να έχει εξαντληθεί η αντοχή τους να ζήσουν– και θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι εκουσίως και κατόπιν πολλής σκέψης το αίτημα να πεθάνουν.

Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενείς θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και θα πρέπει να έχουν συμβουλευτεί κι άλλο γιατρό. Επίσης η ζωή των ασθενών θα πρέπει να αφαιρεθεί με ιατρικά κατάλληλο τρόπο. Επιτροπή ειδικών θα εξετάζει την κάθε περίπτωση μετά το θάνατο του ασθενούς και στην περίπτωση που θα έχει αμφιβολίες για το αν ο γιατρός ενήργησε κατάλληλα θα υποβάλει την έκθεσή της στον εισαγγελέα.

Ωστόσο ολλανδοί γιατροί δήλωσαν ότι η ισχύ του νόμου αυτού αλλάζει ελάχιστα την πραγματικότητα στη χώρα αυτή καθώς απλώς αποποινικοποιεί μια πρακτική η οποία ακολουθούνταν εδώ και χρόνια. Είναι μία συμβολική αλλαγή, δήλωσε η κ. Κουτ Κίπερς, παθολόγος προσθέτοντας ωστόσο ότι για πολλούς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, το γεγονός και μόνο ότι μπορούν να επιλέξουν να πεθάνουν αποτελεί πάρα πολύ μεγάλη παρηγοριά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση