Η ζωή στην πόλη ευνοεί τον νεανικό διαβήτη

Η ζωή στην πόλη ευνοεί τον νεανικό διαβήτηΗ ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση νεανικού διαβήτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής της Παιδιατρικής κ. Χ. Μπαρτσόκας σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνει την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπαρτσόκας, 3000 Ελληνόπουλα πάσχουν από αυτή την ασθένεια, με την Αθήνα να παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά. Πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα 10 στα 100.000 παιδιά κάτω των 14 ετών εμφανίζουν αυτή την πάθηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κρήτη είναι 4,5 προς 100.000.

Η διαφορά αυτή πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην πιθανή μόλυνση της εγκύου ή του βρέφους από μικρόβια ή ιούς, όπως επίσης και στην μικρότερη διάρκεια του θηλασμού που έχουν τα παιδιά των πόλεων. Ανησυχιτικό είναι επίσης το γεγονός ότι παρατηρείται μια άυξηση της συχνότητας του διαβήτη σε εφήβους, ιδίως τους παχύσαρκους. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτσόκα οι γονείς πρέπει να προσέχουν ισιαίτερα την διατροφή των παιδιών τους και να τα παρακινούν να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Αυτή την στιγμή στην χώρα μας, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την έναρξη ειδικής θεραπείας σε παιδιά και νεογνά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι η έγκαιρη εντόπιση παιδιών ή νεογνών που παρουσιάζουν αυξημένη προδιάθεση να εμφανίσουν την νόσο. Αυτό επιτυγχάνεται στο ένα πρόγραμμα με την εξέταση συγγενών πρώτου βαθμού ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, ενώ στο δεύτερο με ειδικές εξετάσεις με την λήψη αίματος από τον ομφάλιο λώρο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση