ανεμογκάστρι | αρυθμια βηματοδοτης | ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΞΕΙΑΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ | αδενοκαρκινωμα μητρας | πονος στη μυτη

Η ζωή στην πόλη ευνοεί τον νεανικό διαβήτηΗ ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση νεανικού διαβήτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής της Παιδιατρικής κ. Χ. Μπαρτσόκας σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνει την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπαρτσόκας, 3000 Ελληνόπουλα πάσχουν από αυτή την ασθένεια, με την Αθήνα να παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά. Πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα 10 στα 100.000 παιδιά κάτω των 14 ετών εμφανίζουν αυτή την πάθηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κρήτη είναι 4,5 προς 100.000.

Η διαφορά αυτή πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην πιθανή μόλυνση της εγκύου ή του βρέφους από μικρόβια ή ιούς, όπως επίσης και στην μικρότερη διάρκεια του θηλασμού που έχουν τα παιδιά των πόλεων. Ανησυχιτικό είναι επίσης το γεγονός ότι παρατηρείται μια άυξηση της συχνότητας του διαβήτη σε εφήβους, ιδίως τους παχύσαρκους. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτσόκα οι γονείς πρέπει να προσέχουν ισιαίτερα την διατροφή των παιδιών τους και να τα παρακινούν να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Αυτή την στιγμή στην χώρα μας, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την έναρξη ειδικής θεραπείας σε παιδιά και νεογνά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι η έγκαιρη εντόπιση παιδιών ή νεογνών που παρουσιάζουν αυξημένη προδιάθεση να εμφανίσουν την νόσο. Αυτό επιτυγχάνεται στο ένα πρόγραμμα με την εξέταση συγγενών πρώτου βαθμού ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, ενώ στο δεύτερο με ειδικές εξετάσεις με την λήψη αίματος από τον ομφάλιο λώρο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.