Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των  γυναικώνΟ αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων, των Ηνωμένων Εθνών, των κυβερνήσεων, της κοινωνίας αλλά και των ίδιων των πολιτών ανδρών και γυναικών. Τη σημασία αυτού του μηνύματος τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τον εορτασμό της οποίας καθιερώνει από φέτος ο ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ημέρα αυτή, μας δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε τον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές της βίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες, όπως η βία μέσα στο σπίτι, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, τα βασανιστήρια, η κακοποίηση φυλακισμένων γυναικών και η βία κατά των γυναικών σε εμπόλεμες καταστάσεις. Η ημέρα αυτή μας καλεί να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη γι’ αυτή τη δημόσια μάστιγα σε όλες τις μορφές της, και να διασφαλίσουμε ότι όπου αυτή εκδηλώνεται, θα αντιμετωπίζεται με οικουμενική κατακραυγή. Από δημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση ότι η απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη του ατόμου, της κοινωνίας, του έθνους και του κόσμου. Υπάρχει αυξανόμενη επίγνωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Και όμως η βία κατά των γυναικών, μια από τις πιο επαίσχυντες μορφές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη. Δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα, πολιτισμούς ή οικονομική κατάσταση. Συμβαίνει σε καιρό πολέμου, στον χώρο της εργασίας, στο σπίτι και στους δρόμους. Γίνεται εμπόδιο στην πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Οι προσπάθειες του ΟΗΕ προκειμένου ν΄αντιμετωπισθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα έχουν αρχίσει και αποδίδουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σημαντική πρόοδος σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Πολλά Κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν πλέον υιοθετήσει τη Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, η οποία εμπεριέχει και τις στρατηγικές για την εξάλειψή της.

Τα Καταστατικά των Ad Hoc Διεθνών Δικαστηρίων για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Ρουάντα και τη Σιέρα Λεόνε, και το Καταστατικό του 1998 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, περιλαμβάνουν τα εγκλήματα κατά των γυναικών σε καιρό πολέμου. Ο κ. Κοφι Αναν επισήμανε ότι εχει υπάρξει διεθνής κινητοποίηση κατά των βλαβερών παραδοσιακών πρακτικών όπως οι λεγόμενοι ‘φόνοι τιμής’ -που ο ίδιος προτιμά να τους αποκαλεί φόνους ντροπής. Πρέπει όμως να γίνουν πολλά περισσότερα. Όταν τα Κράτη-Μέλη συναντήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για να εξετάσουν την πρόοδο της υλοποίησης του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου, υποσχέθηκαν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη βία κατά των γυναικών, ώστε να πετύχουν τους στόχους της ισότητας των φύλων, της ανάπτυξης και της ειρήνης. Αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τους νόμους, να διώξουν όσους διαπράττουν τέτοια αδικήματα και να εξακολουθήσουν να διερευνούν τα αίτια της βίας αυτής. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση του φαινομένου. Συμφώνησαν, επίσης, να εξετάσουν την πιθανότητα μιας παγκόσμιας εκστρατείας που θα μεταφέρει το μήνυμα της ‘μηδενικής ανοχής’ σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση