Aνησυχητικά στοιχεία για το άσθμα στα Ελληνόπουλα

Ανησυχητικά, για την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα, είναι τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 56 χώρες σε παιδιά και αφορούσε τα κρούσματα άσθματος. Σε ποσοστό 15,1% τα παιδιά των αστικών περιοχών του νησιού, αποδείχθηκε πως ήταν αλλεργικά. Διαπιστώθηκε ότι υψηλότερο ήταν το ποσοστό των παιδιών των αστικών περιοχών που παρουσίασε αλλεργία, ενώ ο μέγιστος κίνδυνος για την εμφάνιση του άσθματος στους ενήλικες, είναι η έστω και ελαφρά νοσηρότητα στην παιδική ηλικία. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά της πόλης του Ηρακλείου παρουσίασαν αλλεργία σε ποσοστό 19,6% ενώ στις αγροτικές περιοχές, το ποσοστό ήταν 9,6%. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Ηράκλειο από τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου Newman Tailor.

Σε ότι αφορά τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αύξηση των αλλεργιών της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή έρευνα, είναι μεταξύ των άλλων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο τρόπος ζωής, η πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα, η γενετική προδιάθεση κ.α. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης, για την εμφάνιση του άσθματος στα παιδιά, το περιβάλλον και το αν οι γονείς (ιδιαίτερα η μητέρα) είναι καπνιστές ή όχι. Από τα 997 παιδιά του δείγματος, τα 939, ποσοστό 93%, υποβλήθηκαν σε δερματικά αλλεργικά τεστ. Τα 140 αποδείχθηκε πως ήταν αλλεργικά. Οι περισσότερες θετικές αντιδράσεις σχετίζονταν με τα ακάρεα οικιακής σκόνης ή τα αλλεργιογόνα μικτού χόρτου, ενώ πολύ λίγα παιδιά παρουσιάσαν θετική αντίδραση στα τεστ για τη γούνα γάτας, τα άνθη ελιάς και το αλλεργιογόνο της αίγας. Βέβαια, δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί τι είναι προστατευτικό σε σχέση με την αγροτική δραστηριότητα. Πάντως, η απουσία πρώιμης επαφής με ζώα του αγροκτήματος ή προϊόντα μη παστεριωμένου γάλακτος, αύξανε κατά 42% τις πιθανότητες να είναι ένα παιδί αλλεργικό, συγκρινόμενο με κάποιο άλλο που είχε εκτεθεί σε αυτούς τους δύο παράγοντες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παιδιά από την πόλη του Ηρακλείου και τον αγροτικό νότο του νησιού. Εξετάστηκαν συγκεκριμένα παιδιά ηλικίας 11-18 ετών ενός μεγάλου σχολείου της πόλης και πέντε μικρότερων σχολείων στο Ασήμι, το Χάρακα, το Τεφέλι, τον Πύργο και το Μεσοχωριό. Συνολικά έγιναν πάνω από 12.500 εργαστηριακές εξετάσεις και περισσότερα από 8.000 δερματικά τεστ. Επικεφαλής της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας ήταν ο διευθυντής της μονάδας φυματίωσης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης κ. Γιάννης Μπιμπάκης, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη τύπου τόνισε ότι, η επίπτωση του άσθματος στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Σε όλο τον κόσμο πάσχουν σήμερα από το άσθμα 100 εκατομμύρια άτομα και αναφέρθηκε και σε παλαιότερες έρευνες, που έγιναν στη Βόρειο Ελλάδα, την Αττική και την Πάτρα, περιοχές, στις οποίες όπως τόνισε, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια αύξηση των κρουσμάτων του άσθματος. Όπως είπε ο κ. Μπιμπάκης, τα αγόρια αναπτύσσουν βρογχικό άσθμα συχνότερα από τα κορίτσια. Όμως, η νόσος στα κορίτσια όταν εκδηλώνεται, είναι σοβαρότερη και η ελάττωση της πνευμονικής λειτουργίας μεγαλύτερη. Η διαπίστωση ότι το βρογχικό άσθμα αποτελεί οικογενειακό πρόβλημα, κίνησε τους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν γενετικές μελέτες που σύντομα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο της κληρονομικότητας. Επίσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αποτελεσματικότητα που έχουν τα θεραπευτικά σχήματα που υπάρχουν σήμερα και ειδικότερα, αναφέρθηκε στη νέα κατηγορία φαρμάκων τα λευκοτριένια τα οποία αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη νόσο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση