συνάχι θεραπεία | τι φαγητα λειπουν απο τουσ φοιτητες | φυσιολογικη ταχυτητα καθιζησης ερυθρων

Η ασπιρίνη και οι επιπλοκές τηςΟι άνθρωποι που παίρνουν μικρές δόσεις ασπιρίνης για την αποφυγή καρδιολογικών προβλημάτων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γαστρορραγίας, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις βρετανών ιατρών. Η ασπιρίνη, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα, είχε αποδειχθεί ότι ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εμφράγματος, σε ανθρώπους με επιρρέπεια σε αυτό. Θεωρείται δε ότι μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, καθώς και τη δημιουργία ενός δευτέρου εμφράγματος και για το λόγο αυτό σε πολλούς ασθενείς προτεινόταν η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, περίπου 75mg την ημέρα. Παρά το γεγονός όμως ότι η λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις εθεωρείτο ότι μείωνε τις σοβαρές παρενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και της γαστρορραγίας, οι ερευνητές του Νοσοκομείου Ράντκλιφ της Οξφόρδη διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι δεν μειώνεται ο κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.

Συγκεκριμένα ο Δρ. Γουν Κονγκ Λόουκ δήλωσε ότι ‘Η μακρόχρονη θεραπεία με ασπιρίνη, ακόμα και σε μικρές δόσεις, εμπεριέχει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας’. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα 24 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 66.000 ασθενείς. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην British Medical Journal. Αναφέρθηκαν περιστατικά γαστρορραγίας σε ποσοστό περίπου 2,5% των ασθενών, που έπαιρναν ασπιρίνη για καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με ποσοστό 1,4% που έπαιρναν ένα placebo (εικονικό φάρμακο). Ωστόσο, οι ιατροί επισημαίνουν ότι παρά τον αυξημένο κίνδυνο, οι θάνατοι από γαστρορραγία είναι σχετικά λιγότεροι από τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου, στον ανεπτυγμένο κόσμο και αναφέρουν ότι οι ασθενείς και οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄όψη τους τα υπέρ και τα κατά της μακρόχρονης θεραπείας με ασπιρίνη.

Οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασπιρίνη διατίθεται ακόμη και στα περίπτερα, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος γαστρορραγίας είναι μεγαλύτερος, όταν οι ασθενείς την λαμβάνουν χωρίς συνταγή γιατρού. Εξάλλου οι ιατροί πάντα συνιστούν σε ποιους πρέπει να χορηγείται η ασπιρίνη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται, από όσους είναι αλλεργικοί σε αυτή, πάσχουν από άσθμα ή υπέρταση, έχουν προβλήματα με το συκώτι, είναι νεφροπαθείς ή υποφέρουν από αιμορραγικές διαταραχές. Αξιοσημείωτο είναι το σχετικό σχόλιο του κ. Μάρτιν Τράμερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, ο οποίος δήλωσε ότι ίσως είναι καλύτερο για ορισμένους ανθρώπους, να τρώνε ένα μήλο, παρά να παίρνουν μια ασπιρίνη την ημέρα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.