Η ασπιρίνη και οι επιπλοκές της

Η ασπιρίνη και οι επιπλοκές τηςΟι άνθρωποι που παίρνουν μικρές δόσεις ασπιρίνης για την αποφυγή καρδιολογικών προβλημάτων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γαστρορραγίας, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις βρετανών ιατρών. Η ασπιρίνη, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα φάρμακα, είχε αποδειχθεί ότι ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εμφράγματος, σε ανθρώπους με επιρρέπεια σε αυτό. Θεωρείται δε ότι μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, καθώς και τη δημιουργία ενός δευτέρου εμφράγματος και για το λόγο αυτό σε πολλούς ασθενείς προτεινόταν η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, περίπου 75mg την ημέρα. Παρά το γεγονός όμως ότι η λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις εθεωρείτο ότι μείωνε τις σοβαρές παρενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και της γαστρορραγίας, οι ερευνητές του Νοσοκομείου Ράντκλιφ της Οξφόρδη διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι δεν μειώνεται ο κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.

Συγκεκριμένα ο Δρ. Γουν Κονγκ Λόουκ δήλωσε ότι ‘Η μακρόχρονη θεραπεία με ασπιρίνη, ακόμα και σε μικρές δόσεις, εμπεριέχει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας’. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα 24 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 66.000 ασθενείς. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην British Medical Journal. Αναφέρθηκαν περιστατικά γαστρορραγίας σε ποσοστό περίπου 2,5% των ασθενών, που έπαιρναν ασπιρίνη για καρδιολογικά προβλήματα, σε σύγκριση με ποσοστό 1,4% που έπαιρναν ένα placebo (εικονικό φάρμακο). Ωστόσο, οι ιατροί επισημαίνουν ότι παρά τον αυξημένο κίνδυνο, οι θάνατοι από γαστρορραγία είναι σχετικά λιγότεροι από τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου, στον ανεπτυγμένο κόσμο και αναφέρουν ότι οι ασθενείς και οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄όψη τους τα υπέρ και τα κατά της μακρόχρονης θεραπείας με ασπιρίνη.

Οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασπιρίνη διατίθεται ακόμη και στα περίπτερα, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος γαστρορραγίας είναι μεγαλύτερος, όταν οι ασθενείς την λαμβάνουν χωρίς συνταγή γιατρού. Εξάλλου οι ιατροί πάντα συνιστούν σε ποιους πρέπει να χορηγείται η ασπιρίνη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται, από όσους είναι αλλεργικοί σε αυτή, πάσχουν από άσθμα ή υπέρταση, έχουν προβλήματα με το συκώτι, είναι νεφροπαθείς ή υποφέρουν από αιμορραγικές διαταραχές. Αξιοσημείωτο είναι το σχετικό σχόλιο του κ. Μάρτιν Τράμερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, ο οποίος δήλωσε ότι ίσως είναι καλύτερο για ορισμένους ανθρώπους, να τρώνε ένα μήλο, παρά να παίρνουν μια ασπιρίνη την ημέρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση