Η ασπιρίνη προστατεύει τα αγγεία από τις φλεγμονές

Η ασπιρίνη μπορεί να αποδειχτεί πολλαπλά χρήσιμη για τους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, καθώς εκτός από τις αντιπηκτικές της ιδιότητες, προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων από τις φλεγμονές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης, Circulation.

Οι φλεγμονές προκαλούν αλλαγές στην λειτουργικότητα των αγγείων, ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται σε ασθενείς με σοβαρά καρδιακά προβλήματα, Οι αλλαγές αυτές μπορεί να προληφθούν με μικρές δόσεις ασπιρίνης, ανάλογες με αυτές που παίρνουν ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας του αίματος.

Η ασπιρίνη περιορίζει την έκκριση μίας ουσίας η οποία ονομάζεται ιντερλευκίνη -1 και η οποία εκκρίνεται σε ύπαρξη φλεγμονής. Σε φλεγμονώδεις καταστάσεις τα αιμοπετάλια, τα έμμορφα συστατικά του αίματος που ευθύνονται για την πήξη του, προσκολλώνται με μεγαλύτερη ευκολία στο ενδοθήλιο, το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων, γεγονός που ευνοεί την δημιουργία θρόμβων. Η ασπιρίνη περιορίζοντας την έκκριση της ιντερλευκίνης -1, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αγγεία.

Η δράση αυτή της ασπιρίνης μπορεί να οδηγήσει σε μία επανεξέταση της χρήσης της και στην πιθανή διεύρυνση του θεραπευτικού της φάσματος, εφ’ όσον τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιωθούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση