Επικίνδυνες διοξίνες μετά την πυρκαγιά στο Αιγάλεω

Επικίνδυνες διοξίνες μετά την πυρκαγιά στο ΑιγάλεωΕπικίνδυνη αύξηση της συγκέντρωσης των διοξινών προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις αποθήκες της εταιρείας Jumbo Bebe στο Αιγάλεω, το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η οικολογική οργάνωση Greenpeace. Τα στοιχεία της έρευνας ενοχοποιούν για μια ακόμα φορά τα πλαστικά PVC, που αποτελούν την σημαντικότερη αιτία για την δημιουργία διοξινών κατά την διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Ιδιαίτερο κίνδυνο σ΄αυτές τις περιπτώσεις διατρέχουν οι πυροσβέστες και οι περίοικοι.

Η οργάνωση έστειλε δέιγματα από τις στάχτες σε εξειδικευμένο Βρετανικό εργαστήριο (EUS Laboratories) και σύμφωνα με τ΄αποτελέσματα των αναλύσεων, η συγκέντρωση των διοξινών ανέρχονταν στα 10,62 μg TEQ/Kg. Αυτή η τιμή θεωρείται πολύ υψηλή, καθώς είναι μεγαλύτερη 288 φορές απο τις συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν από την Greenpeace σε απόβλητα της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, 9 φορές από την συγκέντρωση των διοξινών στην χωματέρη Κουρουπητού στα Χανιά και 5310 φορές από την τιμή που μετρήθηκε σε γεωργική γη μακριά από εμφανείς πηγές διοξινών.

Οπως τονίζει η οργάνωση, το PVC βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα κτίρια, καθώς χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών δομικών υλικών, με αποτέλεσμα κάθε φορά που καίγεται ένα κτίριο να παράγονται διοξίνες. Η Greenpeace καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, που μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνουν και ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των πλαστικών από PVC και την εξάλειψη όλων των πηγών έκλυσης διοξινών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση