φαγουρα στο σωμα | Απότιτανωσεις οζου | φωσφορος ομοιοπαθητικο | στομαχι και ντοματα | διαστολή τραχήλου

Νέα θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη που βασίζεται στην αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνηςΑπό τη Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου 'Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ' - Μονάδα Ερευνας Πανεπιστημίου Αθηνών - Διαβητολογικό Κέντρο, εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2000. Απόλυτη ελευθερία κινήσεων αποκτούν τα άτομα με διαβήτη. Οι περιορισμοί που είχαν στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και οι κίνδυνοι υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Τα καθημερινά προβλήματα των διαβητικών που τους αναγκάζουν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής επιλύονται τώρα με τον καλύτερο τρόπο. Η νέα θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης. Μία δοκιμασμένη από το Ε.ΚΕ.ΔΙ αντλία είναι η ‘Disetronic H-TRON plus V100’, Ελβετικής κατασκευής, η οποία καταργεί τις ενέσεις ινσουλίνης και «μιμείται» τη λειτουργία του παγκρέατος, εφοδιάζοντας τον διαβητικό ολόκληρο το 24ωρο με την ακριβή ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων διαβητικών, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής της Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) κ. Σωτήρης Ράπτης και ο Dr. D. Schaffer (Γερμανία).

Σημειώνεται ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πάγκρεας, το οποίο παύει να παράγει ινσουλίνη. Η ορμόνη αυτή εξομαλύνει στα φυσιολογικά άτομα το σάκχαρο του αίματος και παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Όταν απουσιάζει, πρέπει να γίνεται τακτικά ένεση ινσουλίνης για να διατηρείται το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα. Ανάλογα με το είδος της θεραπείας, πρέπει να γίνονται από 2 έως 4 ενέσεις ινσουλίνης την ημέρα, εφ΄ορου ζωής.

Παρά τη συχνότητα αυτών των ενέσεων, ο μεταβολισμός δεν ρυθμίζεται άριστα. Ιδιαίτερα τη νύχτα, όταν ενδεχομένως το σάκχαρο πέφτει απότομα, μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες υπογλυκαιμίες. Αυτές οι διαταραχές του μεταβολισμού οδηγούν στην εμφάνιση επιπλοκών – κυρίως του κυκλοφορικού συστήματος – στον διαβητικό, οι οποίες είναι και πάλι υπεύθυνες για ένα αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας.

Τη διαδικασία αυτή ανατρέπει η αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, που χορηγεί στον διαβητικό ανά πάσα στιγμή την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης.

Η αντλία ‘H-Tron plus V100’ της Disetronic, την οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά η εταιρία Φαρμασέρβ-Λίλλυ, χορηγεί το ανάλογα ινσουλίνης ταχείας δράσης (Humalog), δεν είναι μεγαλύτερη από μία τράπουλα, ζυγίζει μόλις 100 γραμμάρια και μεταφέρεται εξωτερικά, π.χ. στη ζώνη, στην τσέπη ή κάτω από τα ρούχα. Το σύστημα ασφαλείας της αντλίας με το ηλεκτρονικό σύστημα προειδοποίησης ή συναγερμού, εγγυάται μία αξιόπιστη ακριβή δόση της ινσουλίνης. Το ανθεκτικό και αδιάβροχο περίβλημά του (γι΄αυτό μπορεί να κολυμπάει κανείς με την αντλία) το προφυλάσσει από πιθανές βλάβες σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.

Το σώμα συνδέεται με την αντλία με ένα λεπτό καθετήρα, η απόληξη του οποίου βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Η αντλία αυτή δίνει αυτόματα κάθε τρία λεπτά τη βασική απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία έχει υπολογιστεί και προγραμματιστεί ανάλογα με τις ανάγκες του διαβητικού ασθενούς.

Ο ίδιος ο χρήστης της αντλίας, χορηγεί την επιπλέον αναγκαία ποσότητα ινσουλίνης για τα γεύματα, πατώντας ένα κουμπί, ανάλογα με το τι και πόσο θέλει να φάει. Έτσι, το σάκχαρο διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα και ο μεταβολισμός παραμένει σταθερός. Αυτό συμβάλλει στην προστασία από τις επακόλουθες διαβητικές επιπλοκές των ματιών, των νεφρών, των νεύρων,της καρδιάς και των ποδιών.
Επίσης η ποσότητα της ινσουλίνης μπορεί να διαφοροποιηθεί και ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα του διαβητικού ή όταν ο διαβητικός εμφανίσει πυρετό ή άλλες ασθένειες, καταστάσεις δηλαδή, που ‘ανεβάζουν’ τις τιμές του σακχάρου.

Η χρήση της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου παρέχει επίσης στον διαβητικό περισσότερες ελευθερίες στην καθημερινή του ζωή. Π.χ.ο διαβητικός μπορεί να φάει και πάλι ό,τι, όποτε, όσο συχνά και όσο θέλει. Μπορεί εξάλλου να παραλείψει κάποιο γεύμα. Τη νύχτα ο οργανισμός εφοδιάζεται επαρκώς με ινσουλίνη και μέχρι το πρωί ο διαβητικός μπορεί να απολαύσει τον ύπνο του.

Σε μία δημοσκόπηση στην οποία απάντησαν διαβητικά άτομα που έκαναν χρήση της νέας αντλίας, σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων βρήκαν ότι η θεραπεία με την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, ήταν αποδοτικότερη, σε σχέση με την προηγούμενη θεραπεία με ενέσεις, ενώ στο 98% των ερωτηθέντων βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής.

Για να εξασφαλισθεί η ομαλή έγχυση της ινσουλίνης, απαραίτητη προυπόθεση είναι να φοράει το διαβητικό άτομο την αντλία όλη μέρα και όλη νύκτα. Η εύκολη χρήση της και το μικρό της βάρος δεν δυσκολεύουν τις δραστηριότητες του ατόμου που τη φοράει, το οποίο μπορεί ακόμη και να κάνει ντους ή να κολυμπήσει, χωρίς να χρειάζεται να τη βγάλει αν δεν το επιθυμεί.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.