σπιθιρογραφιμα | aqua aerobic θερμιδες | πονος δωδεκαδακτυλου | αντιβηχικό σιρόπι | εγχειρηση | ανευρυσμα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ (LBBB)


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το ερέθισμα από τον κόμβο προς τις κοιλίες γίνεται μόνο από το δεξιό σκέλος
Η παραγωγή του ηλεκτρικού ερεθίσματος που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της καρδιάς γίνεται σε ένα σημειο του δεξιού κόλπου που λέγεται φλεβοκόμβος. Από εκεί μεταδίδεται στους κόλπους, στον κόμβο και τέλος στις κοιλίες της καρδιάς. Η μετάδοση από τον κόμβο στις κοιλίες γίνεται με ένα ειδικό σύστημα αγωγής που περιλαμβάνει δύο σκέλη το δεξιό και το αριστερό.

Παθογένεια

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα “φθοράς” του συστήματος αγωγής με την πάροδο της ηλικίας. Επίσης απαντάται σε πολλές καρδιακές παθήσεις όπως : στεφανιαία νόσο, στένωση αορτής, υπερτασική καρδιοπάθεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιοπάθειες. Τέλος δεν είναι σπάνιο, το LBBB να αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα, σε μία τελείως φυσιολογική καρδιά.

Κλινική εικόνα

Το LBBB αυτό καθ’ αυτό δεν προκαλεί συμπτώματα. Αντίθετα μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα λόγω της καρδιοπάθειας που συνυπάρχει με το LBBB. Σε περιπτώσεις που υπάρχει «φθορά» στο σύστημα αγωγής επιπλέον του LBBB, μπορεί να εμφανιστούν εύκολη κόπωση, επεισόδια απώλειας αισθήσεων.

Διάγνωση

Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Περαιτέρω έλεγχος για ανεύρεση καρδιακής πάθησης ή εκτίμηση της βαρύτητος μίας ήδη γνωστής γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα καρδιάς.

Αντιμετώπιση

Για το LBBB αυτό καθ’ αυτό δεν χρειάζεται καμμία θεραπεία. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η υποκείμενη νόσος – αν υπάρχει - όπως χορήγηση αντιυπερτασικών σε συνυπάρχουσα υπέρταση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πρόγνωση εξαρτάται από το αν υπάρχει καρδιακή πάθηση και από την βαρύτητά της. Είναι ευνόητο ότι η ύπαρξη LBBB σε μία φυσιολογική καρδιά έχει άριστη πρόγνωση.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.