Αναβρασμός στις Ιατρικές Σχολές όλης της χώρας

Αναβρασμός στις Ιατρικές Σχολές όλης της χώραςΜέτωπο για την υγεία ανοίγουν οι φοιτητές της Ιατρικής, που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής της Αθήνας από την Δευτέρα, ενώ χθές οι φοιτητές της Ιατρικής Ιωαννίνων προχώρησαν σε κατάληψη της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής, αντιδρώντας στις εξετάσεις που θα υποχρεώνονται οι νέοι γιατροί να δώσουν μετά την λήψη του πτυχίου για να αποκτήσουν την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, αλλά και στην συνολική πολιτική για την υγεία όπως εκφράζεται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ. Αντιδράσεις αναμένονται και από τους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης που ξεκινούν σήμερα Γενική Συνέλευση, ενώ αύριο αποφασίζουν οι φοιτητές στο Ηράκλειο και την ερχόμενη Τρίτη στην Πάτρα. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι φοιτητές της Ιατρικής Αθήνας χθές Τρίτη, μαζί με εκπροσώπους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), τόνισαν ότι οι αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις έχουν σαν στόχο την περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, που θα προσφέρει δωρεάν, υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους.

Αναβρασμός στις Ιατρικές Σχολές όλης της χώραςΟι εκπρόσωποι των γιατρών ανέφεραν ότι η πολιτική για την υγεία, που εκφράζεται μέσα από το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, βλάπτει κατ΄αρχήν τον Ελληνα πολίτη και στην συνέχεια όλες τις κατηγορίες των γιατρών και των απασχολούμενων στον χώρο της Υγείας. Συγκεκριμένα ο κ. Πολλάκης Παύλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του Γ. Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, εξέφρασε κατ΄αρχήν την αμέριστη συμπαράσταση των παραπάνω ενώσεων, στον αγώνα των φοιτητών. Εναν αγώνα που θεωρεί ότι είναι το πρώτο επεισόδιο μιάς συνολικής αναμέτρησης, ενάντια στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας. Η πολιτική αυτή εξήγησε, έχει ως κύριο στόχο να ανατρέψει πλήρως ότι έχει σχέση με το ΕΣΥ και την δωρεάν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους Ελληνες πολίτες και να εφαρμόσει ένα σύστημα περίθαλψης, που θα έχει ως χρηματοδότη έναν οργανισμό ιδιωτικού δικαίου, που κύριο μέλημα του θα είναι η παρουσίαση ισοσκελισμένων ισολογισμών. Αν σε αυτό προστεθεί και η κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών, οι οποίοι μετά από χρόνια σπουδών και δουλειάς, το μόνο που θα μπορούν να εξασφαλίσουν είναι μια σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, βρίσκεται κανείς τελικά μπροστά σ΄ένα θεσμό διορισμένων διοικητών, που μαζί με τους αναπληρωτές τους θα διορίζουν άλλους 100-120 managers στα νοσοκομεία, με μοναδικό τους έργο να βγαίνει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός και όχι να εξασφαλίζουν την σωστή περίθαλψη των πολιτών. Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ιατρική, από μια ανθρωπιστική επιστήμη, μετατρέπεται με αυτόν τον νόμο, σε μία απάνθρωπη επιστήμη, με μόνους ωφελημένους τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και νοσοκομείων. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων των φοιτητών, κατέληξε, θα είναι το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα στην μάχη ενάντια σε μια βάρβαρη πολιτική που θυσιάζει την υγεία των πολιτών στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Οι φοιτητές των Ιατρικών Σχολών θα κάνουν πορεία στο Υπουργείο Υγείας, την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχει προγραμματίσει απεργία και πορεία στο υπουργείο για την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση