εμβολιο τριπλουν | τρανσαμινασες | μυς κατω ακρου | αμυλοείδωση | ο καφες προκαλει αρρυθμιες

Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΟστεοπόρωσηςΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της οστεοπόρωσης, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε την οστεοπόρωση σιωπηλή επιδημία, αφού σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, ένα στα τέσσερα άτομα και των δύο φύλων εμφανίζει οστεοπόρωση ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα πενήντα χρόνια τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση θα τετραπλασιαστούν. Το φυσιολογικό οστό, αποτελείται από ένα πλέγμα κολλαγόνου και αλάτων ασβεστίου. Στην οστεοπόρωση υπάρχει απώλεια αυτών των δύο στοιχείων, με αποτέλεσμα το οστό να γίνεται ασθενέστερο. Η οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση ιδιαίτερης ευθραυστότητας των οστών που χαρακτηρίζεται από μικροτραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης και υψηλό ποσοστό καταγμάτων. Τα κατάγματα εκδηλώνονται συνήθως στον καρπό, τους σπονδύλους και την κεφαλή του μηριαίου. Τα κατάγματα των σπονδύλων και σε μικρότερη συχνότητα αυτά της κεφαλής του μηριαίου, μπορεί να συμβούν ξαφνικά από απλή μετατόπιση του βάρους του σώματος στη σπονδυλική στήλη ή το μηρό.

Ποιοί άνθρωποι εμφανίζουν οστεοπόρωση

- Γυναίκες στα πρώτα 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή είναι η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση και αποτελεί το 80% των περιστατικών της οστεοπόρωσης.
- Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, μία κατάσταση που ονομάζεται γεροντική οστεοπόρωση.
- Ανθρωποι οι οποίοι κάνουν παρατεταμένη χρήση φαρμάκων όπως κορτιζόνη, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και διουρητικά.
- Ανθρωποι που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων όπως υπερπαραθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, νόσο Cushing και σακχαρώδη διαβήτη.
- Οσοι κάνουν κατάχρηση καπνίσματος και αλκοόλ.

Πως αντιλαμβάνεται κανείς την οστεοπόρωση

- Πολλές φορές το μοναδικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται μετά από ορθοστασία και υποχωρεί γρήγορα όταν ξαπλώσουμε.
- Συχνά, εντελώς τυχαία, ύστερα από μία ακτινογραφία για άλλους λόγους.
- Μερικές φορές γίνεται αντιληπτή από ένα κάταγμα.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η βαρύτητα, σε ότι αφορά την πρόληψη της οστεοπόρωσης δίδεται σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά την λήψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου είτε με τη διατροφή είτε με τη μορφή σκευασμάτων τα οποία περιέχουν ασβέστιο. Ο δεύτερος αφορά τη σωματική άσκηση. Η κίνηση είναι το μεγάλο όπλο αλλά σε καμμία περίπτωση δεν στοχεύει να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή αλλά να υποστηρίζει τη θεραπεία στο σύνολό της. Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται προς τις παρακάτω κατευθύνσεις.
- εκπαίδευση διόρθωσης στάσης η οποία πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις βασικές θέσεις, ύπτια, πρηνή, όρθια και καθιστή.
- ειδικές ασκήσεις με σκοπό τόσο την πρόληψη της οστεοπόρωσης, όσο και την υποχώρηση των πόνων και την αναστολή της περαιτέρω εξέλιξη της πάθησης
- κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου εργασίας και κατοικίας
Πρέπει να τονισθεί πως το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας πρέπει να εκτελείται με κατάλληλη ένταση και μεγάλη συνέπεια.

Πότε πρέπει να αρχίζει κανείς θεραπεία

Η ανάγκη έναρξης θεραπείας για την οστεοπόρωση εξαρτάται από:
- την οστική πυκνότητα. Οσο μεγαλύτερη είναι τόσο ισχυρότερα είναι τα οστά. Φυσιολογικά υπάρχει αύξηση της οστικής πυκνότητας μέχρι τα 25 έτη της ζωής, ενώ μετά τα 35 χρόνια άνδρες και γυναίκες χάνουν 0,3% οστικής μάζας το χρόνο.
- την ύπαρξη προηγούμενων καταγμάτων
- την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η παρατεταμένη ακινητοποίηση και η γενικότερη αδυναμία του μυϊκού συστήματος καθώς και η μέτρηση της οστικής απορρόφησης.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.