Laser και χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς ουλές

Laser και χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς ουλέςΗ μέθοδος laser ήδη χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ένα μεγάλο φάσμα χειρουργικών διαδικασιών. Τώρα πλέον μία καινούργια μέθοδος laser, η οποία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο ΜcMaster του Ηamilton, μπορεί να βοηθήσει τους ιατρούς να χειρουργήσουν χωρίς να αφήνουν εμφανείς ουλές. Το κλεδί, είναι οι ίνες κολλαγόνου στο δέρμα. Οι ίνες έχουν διάταξη παράλληλη με την κατεύθυνση των μυϊκών ινών που βρίσκονται στο δέρμα. Oταν η χειρουργική τομή δεν είναι κατά μήκος αυτών των ινών, αλλά αντίθετα, τις τέμνει, είναι πολύ πιθανό να προκληθούν ουλές στο δέρμα καθώς η πληγή επουλώνεται.

Η νέα μέθοδος laser επιτρέπει στο ιατρό να αντιληφθεί την κατεύθυνση των ινών του κολλαγόνου, από την απεικόνιση του τρόπου, με τον οποίο διαχέεται το ερυθρό φως, κατά την επαφή του με το δέρμα. Ετσι, ο γιατρός μπορεί να χειρουργεί, κατά μήκος των ινών με αποτέλεσμα την αποφυγή δύσμορφων ουλών.

Η ιδέα για το συγκεκριμένο σαρωτή (scanner) προήλθε, όταν γιατροί ανέπτυσσαν μία μέθοδο laser για την μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος στους διαβητικούς και διαπίστωσαν ότι οι μεταβολές που πραγματοποιούνταν στις ίνες του κολλαγόνου, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε άλλες εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση