ΕΟΦ: Προσοχή στην χρήση του φαρμάκου Enbrel (etanercept)

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) της 3ης Οκτωβρίου του 2000, δέκα περιπτώσεις με σοβαρές αιματολογικές διαταραχές του αίματος (απλαστική αναιμία, πανκυτοπενία), συσχετίσθηκαν με τη χορήγηση της ουσίας etanercept, που περιέχεται στο φάρμακο Enbrel. Το φάρμακο αυτό χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Από τον Μάϊο του 1999, υπάρχει προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), πληροφορούσε τους γιατρούς για την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν το φάρμακο, ανέπτυξαν σοβαρές λοιμώξεις και σήψη, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να πεθάνουν.

Ο ΕΟΦ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εγκρίσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επιθυμεί να συστήσει την προσοχή στα ακόλουθα:

Σπάνιες (1:1000) περιπτώσεις πανκυτοπενίας και πολύ σπάνιες (1:10.000) περιπτώσεις απλαστικής αναιμίας, μερικές με θανατηφόρα έκβαση, αναφέρθηκαν σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ευρίσκοντο σε θεραπέια με ENBREL.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό δυσκρασιών του αίματος, οι οποίοι λαμβάνουν το ENBREL.

Ολοι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι οτι αν παρουσιάσεουν σημεία και συμπτώματα ενδεικτικά δυσκρασιών του αίματος ή λοιμώξεων (πχ επίμονος πυρετός, πονόλαιμος, εκχυμώσεις, αιμορραγία, ωχρότητα) κατά τη διάρκεια θεραπείας με ENBREL, πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ελέγχονται επειγόντως, συμπεριλαμβανομένης και μιας πλήρους εξέτασης αίματος.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη δυσκρασίας αίματος, το ENBREL θα πρέπει να διακόπτεται.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός των ασθενών που χρησιμοποιούν το σκεύμασμα αυτό, ανέρχεται στους 5.500, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός φτάνει στους 80.000. Μέχρι στιγμής στην χώρα μας δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες του φαρμάκου, το οποίο εισάγεται απο το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση