αντιγριππικο εμβολιο | συμβολα για παιδια | θλαση | ινσουλινομα | κροταφικη αρτηριτιδα συμπτωματα

ΕΟΦ: Προσοχή στην χρήση του φαρμάκου Enbrel (etanercept)Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) της 3ης Οκτωβρίου του 2000, δέκα περιπτώσεις με σοβαρές αιματολογικές διαταραχές του αίματος (απλαστική αναιμία, πανκυτοπενία), συσχετίσθηκαν με τη χορήγηση της ουσίας etanercept, που περιέχεται στο φάρμακο Enbrel. Το φάρμακο αυτό χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Από τον Μάϊο του 1999, υπάρχει προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), πληροφορούσε τους γιατρούς για την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν το φάρμακο, ανέπτυξαν σοβαρές λοιμώξεις και σήψη, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να πεθάνουν.

Ο ΕΟΦ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εγκρίσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επιθυμεί να συστήσει την προσοχή στα ακόλουθα:

Σπάνιες (1:1000) περιπτώσεις πανκυτοπενίας και πολύ σπάνιες (1:10.000) περιπτώσεις απλαστικής αναιμίας, μερικές με θανατηφόρα έκβαση, αναφέρθηκαν σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ευρίσκοντο σε θεραπέια με ENBREL.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό δυσκρασιών του αίματος, οι οποίοι λαμβάνουν το ENBREL.

Ολοι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι οτι αν παρουσιάσεουν σημεία και συμπτώματα ενδεικτικά δυσκρασιών του αίματος ή λοιμώξεων (πχ επίμονος πυρετός, πονόλαιμος, εκχυμώσεις, αιμορραγία, ωχρότητα) κατά τη διάρκεια θεραπείας με ENBREL, πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ελέγχονται επειγόντως, συμπεριλαμβανομένης και μιας πλήρους εξέτασης αίματος.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη δυσκρασίας αίματος, το ENBREL θα πρέπει να διακόπτεται.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός των ασθενών που χρησιμοποιούν το σκεύμασμα αυτό, ανέρχεται στους 5.500, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός φτάνει στους 80.000. Μέχρι στιγμής στην χώρα μας δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες του φαρμάκου, το οποίο εισάγεται απο το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.