Καρκινος παγκρεας κεφαλη | ελκος κερατοειδη ψευδομοναδα | ηπια φλεγμονη εντερου

Βαριές συνέπειες από τον σακχαρώδη διαβήτηΣε συνέντευξη τύπου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού και 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αισθητικής και Υγείας, ο αναπληρωτής διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου 'Αμαλία Φλέμινγκ', κ. Δημήτρης Βογιατζόγλου δήλωσε ότι υπολογίζεται πως το 90% των ακρωτηριασμών άκρων σε διεθνές επίπεδο, αφορούν αποκλειστικά διαβητικά άτομα, ενώ το 80% θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν είχαν αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί, αφού μόνο στις ΗΠΑ, ακρωτηριάζονται ετησίως 50.000 πόδια διαβητικών ατόμων. Το κόστος νοσηλείας και αποκατάστασης βλαβών στα άκρα ανέρχεται στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Οι επιπλοκές που αφορούν τα άκρα των διαβητικών ατόμων, συνοψίζονται στον όρο 'διαβητικό πόδι' και οφείλονται σε τρεις κυρίως παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν σε βλάβη των ιστών στο διαβητικό πόδι. Οι παράγοντες αυτοί είναι η νευροπάθεια και η αγγειοπάθεια που προκαλεί ο διαβήτης καθώς και η επιμόλυνση μιας μικρής δερματικής βλάβης. Στο διαβητικό πόδι συνήθως συνυπάρχουν τόσο η νευροπάθεια όσο και η αγγειοπάθεια, ωστόσο συχνά υπερισχύουν τα συμπτώματα της μιας ή της άλλης. Η νευροπάθεια ευθύνεται για την ξηροδερμία και την μυϊκή ατροφία του ποδιού, καταστάσεις που δημιουργούν συνθήκες ανώδυνης κάκωσης με συνέπεια να μη γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος επέκτασης της τοπικής βλάβης, που επιδεινώνεται εξαιτίας της περιφερικής αγγειοπάθειας και πιθανής μόλυνσης. Μια περιορισμένη ιστική βλάβη σε ένα ανώδυνο διαβητικό πόδι, μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκτεταμένο ακρωτηριασμό και μόνιμη αναπηρία.

Σε ότι αφορά το σακχαρώδη διαβήτη γενικά, η νόσος φαίνεται να αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, αφού προβλέπεται ότι σε λιγότερο από 25 χρόνια, ο αριθμός των διαβητικών ασθενών θα ξεπεράσει τα 240 εκατομμύρια.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.