Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της υγείαςΟι ασθένειες που σήμερα φαίνονται απειλητικές, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, θα αντιμετωπίζονται στο μέλλον με τη βοήθεια μικροσκοπικών ηλεκτρονικών συσκευών, γνωστών ως bioMEMS (Biological microelectromechanical devices), οι οποίες θα μπορούν να εμφυτευθούν στο σώμα χορηγώντας τις απαιτούμενες δόσεις φαρμάκων ή μεταφέροντας νέα κύτταρα σε κατεστραμένους ιστούς. Οι παραπάνω πιθανότητες παρουσιάσθηκαν στην Παγκόσμια Σύνοδο Βιοϊατρικής Νανοτεχνολογίας 2000 (Biomedical Nanotechnology World 2000 Conference) από τον διυθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Οχάϊο, Robert Michler.

Ο Robert Michler, έχει χρησιμοποιήσει ρομποτικές τεχνικές για να εμφυτεύσει αρτηρίες, που αφαίρεσε από το εσωτερικό του θωρακικού τοιχώματος, στην καρδιά, σε περισσότερους από 60 ασθενείς, ενώ προσδοκά ότι οι ίδιες τεχνικές, οι οποίες εφαρμόζονται με εξαιρετική ακρίβεια έχοντας πρόσβαση σε πολύ μικρές περιοχές του σώματος, θα επιτρέψουν την τοποθέτηση μικροτσίπ σε διάφορους ιστούς ή στις φλέβες. Στη συνέχεια τα μικροτσίπ θα μπορούν να απελευθερώσουν φάρμακα ή ακόμη και εμβρυϊκά κύτταρα προκαλώντας την επιδιόρθωση των ιστών τοπικά.

Πολλές ειδικότητες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την Νανοτεχνολογία με σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για τη διάγνωση όσο και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Είναι πιθανή η δημιουργία ενός μικροτσίπ το οποίο θα περιέχει ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου το οποίο θα μπορούσε να απελευθερώνεται σε ακριβείς δόσεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ενώ οι συσκευές που μεταφέρουν φάρμακα θα παρέχουν πολύ καλύτερο έλεγχο της δοσολογίας, ενισχύοντας τη δραστικότητα και μειώνοντας την τοξικότητα κάθε φαρμάκου. Τέλος, μικροτσίπ εφοδιασμένα με ειδικούς αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν γονιδιακές μεταλλάξεις ή αυξημένα επίπεδα κάποιων ορμονών επισημαίνοντας την πιθανότητα κακοήθους νόσου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση