αγαπη και οικογενεια | πυωδης ρινιτιδα | τκε εξεταση αιματος | cmv igg θετικο cmv igm αρνητικο | λαγανα θερμίδες

Σκευάσματα ασβεστίου: Super ή 'αμόλυβδα';Σύμφωνα με χθεσινή δημοσίευση του περιοδικού του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου AMA (American Medical Association), σκευάσματα ασβεστίου περιέχουν ποσότητες μολύβδου. Παρ' όλο που τα σκευάσματα ασβεστίου θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή και επιστημονικά αποδεκτά συμπληρώματα διατροφής, προσφέροντας 'super' βοήθεια στον οργανισμό, ορισμένα από αυτά δυστυχώς δεν είναι 'αμόλυβδα', μια και βρέθηκαν να περιέχουν μικρές ποσότητες μολύβδου. Από τα 22 σκευάσματα ασβεστίου που εξετάσθηκαν, στα 8 βρέθηκαν μετρήσιμες ποσότητες μολύβδου, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδα, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη μελέτη, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αφού τα συγκεκριμένα σκευάσματα λαμβάνονται καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, από πολλούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό JAMA, ο μόλυβδος, αναμιγνύεται με το ορυκτό ασβέστιο. Με τον καθαρισμό που υφίσταται το ασβέστιο για την χρήση του στα συμπληρώματα διατροφής, θεωρητικά απαλλάσσεται από την παρουσία του μολύβδου, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε σε όλα τα σκευάσματα. Η παρουσία μολύβδου, επιβεβαιώθηκε και σε ορισμένα σκευάσματα ασβεστίου, τα οποία χρησιμοπούν τον όρο 'φυσικά' ενώ το ασβέστιο που περιέχουν προέρχεται συνήθως από τα όστρακα στρειδιών των ωκεανών, τα οποία περιέχουν μόλυβδο.

Συγκεκριμένα, αρκετά προϊόντα βρέθηκαν να περιέχουν περισσότερα από 3 μg μολύβδου ανά 1500 mg ασβεστίου, πλησιάζοντας το προτεινόμενο όριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι παραπάνω τιμές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν από ανθρώπους που παίρνουν ασβέστιο σε μεγάλες δόσεις, όπως ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και γυναίκες που λαμβάνουν ασβέστιο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Παρ' όλο που οι παραπάνω τιμές αφορούν κυρίως συμπληρώματα διατροφής, πρέπει να σημειωθεί ότι μόλυβδος ανιχνεύθηκε και σε μερικά σκευάσματα που παράγονται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια, η έκθεση στο μόλυβδο του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλότερη από ότι πριν μερικές δεκαετίες, ωστόσο, μόλυβδος, εξακολουθεί να ανιχνεύεται τόσο στο περιβάλλον όσο και σε διάφορες τροφές. Η παρατεταμένη έκθεση στο μόλυβδο, μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών και να προκαλέσει ποικίλες διαταραχές στους ενήλικες όπως αναιμία, υπέρταση, νεφρικές ή εγκεφαλικές βλάβες.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.