στιγμα μεσογειακης αναιμιας στην εγκυμοσυνη | κατω κοιλη φλεβα | ασπιρινη | εμβολιο πολυομυελιτιδα

Είναι οι αριστερόχειρες φυσιολογικοί;Για όσους είναι αριστερόχειρες, η ζωή είναι μία συνεχής διαδικασία προσαρμογής. Στην παιδική ηλικία, τα θρανία, τα τετράδια, η καλλιγραφία, είναι για δεξιόχειρες. Ο δάσκαλος και οι γονείς πιέζουν. Κατόπιν στην ενήλικη ζωή, συχνά αισθάνονται διαφορετικά απο τους άλλους, ενίοτε μάλιστα αποκρύπτουν την μοναδικότητα τους.
Όμως δεν θα έπρεπε! Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα βρούμε εκατοντάδες διάσημους αριστερόχειρες. Παράδειγμα ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ρίνγκο Σταρ, ο ’λμπερτ Αϊνστάιν, ο Σκαλκώτας. Ακόμη και αριστερόχειρες τεννίστες που ανέβηκαν στην κορυφή υπάρχουν, όπως η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η Μόνικα Σέλες, ο Μακ Ένρω, ο Τζίμυ Κόνορς.

Όμως τι λένε οι ερευνητές, μειονεκτούν πράγματι οι αριστερόχειρες; Είναι πιό δημιουργικοί άπο τους υπολοίπους, ή δεν διαφέρουν σε τίποτε εκτός απο την χρήση του αριστερού χεριού. Είναι αλήθεια οτι πολλοί τους έχουν στο παρελθόν συσχετίσει, με κάποια μειονεξία.
Οι αριστερόχειρες εμφανίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι των λοιμώξεων και των ανοσολογικών νοσημάτων, με ροπή στη δυσλεξία και στην πρόκληση ατυχήματων ακόμη και με μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Όμως, πολλοί είναι και αυτοί που αμφισβήτησαν αυτά τα αποτελέσματα.

Η διαμάχη των ειδικών είναι σήμερα, σε πλήρη εξέλιξη. Αφορμή ένα ‘προκλητικό’ άρθρο στο Psychological Bulletin όπου ο Dr Martin Lalumière απο το Πανεπιστήμιο του Toronto, υποστηρίζει οτι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του επικρατούντος χεριού και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Συγκεκριμένα ο Lalumière παρατήρησε οτι οι ομοφυλόφιλοι είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες απο τους ετεροσεξουαλικούς. Ακόμη σημειώνει, οτι η επιλογή του επικρατούντος χεριού γίνεται ήδη απο την εμβρυϊκή ζωή.

Είναι γνωστό τα οτι ενδομήτρια υπερηχογραφήματα, δείχνουν οτι το 92% των εμβρύων θηλάζει το δεξί του χέρι, πράγμα που αντανακλά την συχνότητα των δεξιόχειρων στους ενήλικες. Ο Lalumière ισχυρίζεται οτι στο υπόλοιπο 8% των εμβρύων, συμβαίνει ένα τραυματικό γεγονός κατά την ενδομήτριο ζωή τους, που εμποδίζει την ομαλή ‘ψυχολογική τους ωρίμανση. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι, μία λοίμωξη, άγχος και κόπωση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λήψη τοξικών ουσιών.

Φυσικά δεν συμφωνούν μαζί του όλοι, όπως ο Dr Paul Satz του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που γράφει ότι οι αριστερόχειρες για αιώνες, εθεωρούντο μειονεκτικοί. Ακόμη και σήμερα ισχυρίζεται, οτι η έρευνα είναι επηρεασμένη απο αυτές τις αντιλήψεις. Επι είκοσι χρόνια προσπαθεί να δείξει οτι οι αριστερόχειρες δεν είναι πιό ευάλωτοι σε λοιμώξεις, στην δυσλεξία, δεν προκαλούν περισσότερα ατυχήματα και ζουν το ίδιο με τους δεξιόχειρες. Σχετικά με την μελέτη του Lalumière, υποστηρίζει οτι οδηγείται σε λάθος συμπεράσματα επειδή περιλαμβάνει μικρό αριθμό ατόμων και δεν υπολογίζει αυτούς που ήταν αριστερόχειρες και μετεστράφησαν σε δεξιόχειρες.

Σε ερώτηση αν πιστεύει οτι οι αριστερόχειρες είναι πιό δημιουργικοί απάντησε ‘Δεξιόχειρες και αριστερόχειρες έχουν το ίδιο βασικό επίπεδο σκέψης. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες’.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.