2002 λόγοι για καλύτερη Υγεία

2002 λόγοι για καλύτερη ΥγείαΑπό τα χείλη ειδικών και μη ακούμε μόνιμα ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, φαίνεται όμως ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να γίνουν οι στόχοι πραγματικότητα. Το 2001 ζήσαμε την παράλληλη ανακοίνωση της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος από το Human Genome Project και την ιδιωτική εταιρεία Celera Genomics και χειροκροτήσαμε μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη. Η ανθρωπότητα τίμησε τους Leland H. Hartwell – Sir Paul M. Nurse – Timothy Hunt (Νόμπελ Ιατρικής 2001) τρεις επιστήμονες – μαχητές κατά του καρκίνου, για την ανακάλυψη των πρωτεϊνών που ελέγχουν τον κυτταρικό κύκλο.

Η πρόσφατη κλωνοποίηση ανθρώπινων κυττάρων, αν και δεν είναι άμοιρη κινδύνων, δεν παύει να αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τη βιοτεχνολογία.

Ωστόσο, η συζήτηση για το Σύνδρομο των Βαλκανίων και τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία και τη ζωή νέων ανθρώπων σκίασε την είσοδο του 2001. Και τώρα που αποχαιρετάμε τη χρονιά αυτή, η φρίκη της βιοτρομοκρατίας, ο τρόμος του άνθρακα -ανεξάρτητα αν αποδείχθηκε υπερβολικός τελικά – αμαυρώνουν την αισιόδοξη θεώρηση του μέλλοντός μας.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν αποτελούν από μόνες τους Λυδία Λίθο. Η Υγεία είναι το μεγάλο ζητούμενο που προϋποθέτει ειρήνη, προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό με διαχρονικές κοινωνικές προεκτάσεις.

Στην Ελλάδα του 2002 με το βλέμμα στραμμένο στις προσπάθειες για τη Μεταρρύθμιση στην Υγεία, περιμένουμε όλοι αυτές τις αλλαγές που θα κάνουν το πολυτιμότερο αγαθό για κάθε πολίτη πραγματικότητα και όχι πλέον μελλοντικό στόχο.

Καλή χρονιά σε όλους!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση